Как да постъпим, ако си залеем лаптопа?

Как да постъпим, ако си залеем лаптопа?

Какво можем да направим, ако разлеем течност върху лаптопа си?

Знаете ли как да постъпите, ако случайно залеете лаптопа си с някаква течност, например кафе, вода, сок или безалкохолно, докато си стоите и сърфирате из интернет вкъщи, или в близкото до вас кафене?

Ето няколко ефективни стъпки за спасяване на скъпоструващата си вещ:

Изключете лаптопа максимално бързо и веднага извадете батерията му! Попийте доколкото е възможно течността с кърпа, салфетки или друг попивателен материал. В никакъв случай не се опитвайте да сушите лаптопа със сешоар или друг източник на топъл въздух. Има много елементи, които са чувствителни на топлина. Доста често в нашия сервиз приемаме лаптопи, които не само за залети, но и с разтопени елементи от корпуса.

Не се опитвайте да го включвате след това, за да проверявате дали все още работи. Водата е относително лош проводник, но попадне ли на определени места, много лесно поврежда електронните компоненти. А последиците от заливането се проявяват и след време.

Ето няколко съвета какво да правите, ако възникнат проблеми в бъдеще:

Ръжда в резултат от оставена влага
Ръжда в резултат от оставена влага

Ако лаптопът се включи, през намокрените повърхности протича ел. ток и възниква електролиза. И така на мястото на водата, вече се получава тънък слой електролит и започва корозия. С течение на времето тя разяжда изводите на ел. компонентите, проходните отвори и лаптопът ви спира да работи. Този процес изисква време, а последиците увреждат намокрения лаптоп.

Първото нещо, което трябва да се направи при попадането на течности различни от вода, е да се разглоби устройството и много внимателно да се почисти с подходящите препарати там, където материалите позволяват употребата им. Не разглобявайте сами лаптопа си, ако нямате опит в това или ще нанесете много повече щети, отколкото ползи. Най-доброто решение е да го занесете в оторизиран сервиз за профилактика. Там се използва специална апаратура и химикали за почистване. Ако имате такъв проблем с лаптопа или компютъра си, или търсите сервизен център за вашата техника, не се колебайте да се свържете с нас.

Тук ще откриете още много полезни статии, които може да прочетете.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *