Лаптоп за програмиране – кратко ръководство

Лаптоп за програмиране
Програмирането може да бъде много забавна и интересна професия, но ще ви е необходим лаптоп за програмиране, който е предназначен точно за вашите нужди.

Избора на подходящият лаптоп за „кодиране / писане на код“ ускорява задачите и процесите. Това от своя страна увеличава производителността на всеки начинаещ или напреднал програмист. Проблемът е, че има стотици различни модели лаптопи, от които можете да избирате. Много от тях ще ви позволят да пишете код, но може да не са най-подходящите варианти за вашите нужди.

Ако имате бюджет, може да откриете, че е особено трудно да изберете най-добрата конфигурация за програмиране. За да намерите лаптоп, който е идеален за нуждите ви като програмист, трябва да знаете какво точно да търсите.

КАКВИ ХАРАКТЕРИСТИКИ ТРЯБВА ДА ПРИТЕЖАВА ЕДИН ЛАПТОП ЗА ПРОГРАМИРАНЕ?

HDD или SSD

HDD или SSD и колко GB?

Един от първите компоненти, който трябва да имате предвид е вида и размера на пространството за съхранение. Повечето съвременни лаптопи са оборудвани само със SSD диск. С течение на времето HDD диска започна да се среща все по-рядко и по-рядко при лаптоп моделите. Това е защото по отношение на производителността, SSD диска е много по-добър от стандартния твърд диск. Той е много по-бърз при достъпа до съхраняваната информация. SSD диска може да бъде използван за инсталиране на операционната система и програми, а на стандартния хард диск да бъдат записвани вече готовите проекти.

Присъствието на SSD е задължително! Ако решите да закупите лаптоп без SSD е възможно да добавите такова в бъдеще в сервиз, но той трябва да бъде оторизиран, за да не изгубите гаранцията на новата си машина. Ние от PIC computer предлагаме добавяне на различни хардуерни компоненти. Така имате възможността да изберете най-точната конфигурация лаптоп с параметри, които наистина са ви необходими. Всичко това, без да жертвате гаранцията си.

Тъй като SSD-то има достъп до информацията много ефикасно, няма да е нужно да отделяте много време в чакане, за да се заредят вашите файлове и Windows. 250 GB SSD е напълно достатъчно за съхраняване на най-важните ви програми. Стандартния HDD диск в повечето лаптопи е 1000 GB, който ще ви бъде напълно достатъчен за съхранение на файлове. Ако пък предпочитате да разчитате изцяло само на SSD диска, то тогава може би е добре да помислите поне за 500 GB.

Не забравяйте, че винаги имате и варианта за съхранение на файловете си на външни HDD или SSD. Те също са изключително подходящ вариант и имат възможности за доста голям капацитет.

Колко GB RAM памет ми трябва?

След като завършите проекта, ще трябва да изпълните кода като програма, а за тази цел лаптопът ви ще използва RAM паметта. Най-вероятно освен да пишете код, ще имате и около 10-15 отворени таба в браузъра си, а може би и отворен Photoshop, ако се занимавате с Front-End. Затова желателно е да имате поне 8 GB RAM, ако сте начинаещ и от 12 до 16 GB препоръчителна RAM памет за по-напредналите програмисти.

Процесор и видеокарта

Колко трябва да е мощен процесора?

Когато търсите добър лаптоп за програмиране според вашите нужди, трябва да знаете, че процесорът е изключително важен.

Процесорът е отговорен за обработката на милиони бита информация. Ако вашият лаптоп няма добър процесор (CPU), другите компоненти са почти безполезни. Силата на процесора се измерва в GHz, но по-високият брой не винаги означава по-добра производителност.

По-нов процесор може да има по-ниска скорост в GHz, отколкото по-стар процесор, но по отношение на производителността, той може да бъде далеч по-ефикасен. Ядрата на процесора също са от значение за скоростта на цялостната му работа. Препоръчваме ви да търсите лаптоп с поне 4 или 6-ядрен процесор Intel® Core™ i5 и Intel® Core™ i7 или AMD Ryzen™ 5 и AMD Ryzen™ 7.

Вградена или външна видеокарта?

Графичната карта (GPU) е това, което лаптопът ви използва за обработка на игри и графики. За повечето програмни цели видеокартата не е особено важна. Наличието ѝ обаче може да има доста различни ползи.

Повечето нови процесори на Intel® Core™ i5, Core™ i7 и на AMD Ryzen™ 5, Ryzen™ 7, идват с вградени видеокарти и макар, че не са подходящи за игри, те вършат добра работа за целите на програмирането. Ние от PIC computer препоръчваме да обърнете внимание и на външна видеокарта NVIDIA или AMD, защото не знаете какво ще ви подхвърли работата. Винаги е по-добре да бъдете подходящо подготвени за всяка ситуация с една 2 – 4 GB видеокарта.

Разнообразие от портове

Обърнете внимание на портовете на набелязания от вас лаптоп. Помислете дали ще свързвате втори монитор, мишка, клавиатура, външно охлаждане или външен SSD или HDD диск. Имайте предвид, че ако USB портовете на лаптопа, който сте избрали не ви стигат, винаги може да увеличите броя им с външен USB Hub със собствено захранване.

Дълъг живот на батерията

Ако ще прекарате по-голямата част от времето си в близост до електрически контакт, тогава животът на батерията не трябва да бъде приоритет. Въпреки това, ако смятате, че ще отделите много време за програмиране извън дома или офиса и далеч от стандартен източник на енергия, тогава лаптоп с по-дълъг живот на батерията си заслужава да се обмисли като вариант.

Избор на лаптоп за програмиране

Може да разгледате нашите базови предложения:

  • 8 GB RAM памет
  • Intel Core i5 или AMD Ryzen 5
  • 250 GB SSD
  • Вградена видеокарта

Или вижте предложенията ни от среден клас:

  • 8 – 16 GB RAM памет
  • Intel Core i7 или AMD Ryzen 7
  • 250 – 500 GB SSD
  • Външна видеокарта

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *