7 съвета как да спестите, за да си купите нов лаптоп

7 съвета как да спестите, за да си купите нов лаптоп

Един ден се събуждате и осъзнавате, че е дошло време за нов лаптоп. Време е да замените бавната и тежка застаряваща машина, която стои на бюрото ви. Каквато и да е причината изборът няма да е никак лесен. Ето затова ви предоставяме нашите 7 съвета как да спестите, за да си купите нов лаптоп.

1. От къде да започнете?

На първо място ви препоръчваме да прочетете нашето ръководство на тема Как да изберем нов лаптоп. В него ще откриете всичко необходимо, което ще ви е от полза за покупката на новата ви машина. Повечето от вас най-вероятно ще са заслепени от всички нови технологии, които са на разположение в новите модели лаптопи. Разбира се, колкото повече нови технологии изберете да си купите, толкова повече ще ви струва и новият лаптоп.

2. Определете бюджет

Определете бюджет за вашия лаптоп и се придържайте към него когато пазарувате. Ако се спрете на малко по-скъп модел с някои от новите технологии, за които сте убедени, че ще са ви необходими можете да помислете за леко увеличение на бюджета. Но ако изберете модел, който значително надхвърля бюджета ви, не му отделяйте много време и продължете с търсенето. Открийте лаптопа, който се вписва в бюджета ви с помощта на нашите класации за различните ценови категории. Това ще ви помогне да ограничите избора и да добиете представа какви екстри ще можете да получите въз основа на определения бюджет.

3. Изградете спестовен план

Както всичко в живота и спестяването на средства за нов лаптоп ще изисква план. Ако се надявате да спестите някой лев без да надхвърляте бюджета, трябва да започнете да планирате още от днес за лаптопа, който сте си харесали и ще си купите да кажем след 6 месеца, считано от сега. Преценете колко бихте могли да заделяте от седмичния си бюджет. Помислете за спестовна сметка вместо да събирате пари в брой, които лесно да ви изкушават да ги изхарчите за нещо друго. Например, нека кажем, че всяка седмица отделяте по 50 лв. в продължение на 6 месеца. След тези 6 месеца вие ще разполагате с приличен бюджет от около 1300 лв. достатъчни да си купите добър лаптоп.

В следващите съвети ще разгледаме няколко хардуерни характеристики, които са хубави, но най-вероятно ще можете да живеете и без тях, ако наистина се опитвате да спестите.

4. Оптично устройство

Оптичното устройство, още известно като устройство за четене и записване на CD или DVD, е технология която е на път да излезе от употреба. В свят на облачни услуги и все по-малки и по-евтини USB флашки, дните на DVD-то като носител за съхранение са преброени. Все пак някои потребители се нуждаят от тях и до днес. Лаптопи, които включват оптично устройство обикновено струват повече в сравнение със същите модели без такова. Ако не използвате CD или DVD често, избора на лаптоп без оптично устройство е добър начин да спестите още някой лев. Освен това винаги можете да си купите външно оптично устройство, ако решите в бъдеще.

5. Видеокарта

Гейминга и редактирането на снимки и видео обикновено са присъщи за настолните компютри. Днешните лаптопи са достатъчно мощни, за да се справят безпроблемно с подобни задачи, добавяйки и предимството на по-леката и преносима машина. Поради тази причина много от новите модели се предлагат със специализирани видеокарти, които да се справят с интензивните игри и графично и видео редактиране. Но средния потребител всъщност няма нужда от това. Вместо това можете да изберете модел с вградена видеокарта, която ще споделя наличната RAM с видео паметта. Ще бъдете удивени колко ще можете да спестите. Така че, ако не планирате да играете много игри или да редактирате изображения и видео, просто не се нуждаете от специализирана графична карта в новия ви лаптоп.

6. Най-мощния процесор

Едно нещо почти винаги се търси в новия лаптоп и това е по-голямата мощност. А днес може да я получите. Ако приемем, разбира се, че сте готови да платите за нея. Intel процесорите Core i7 и Core i9 и AMD процесорите Ryzen 7 и Ryzen 9 за лаптопи, са едни от най-мощните на пазара, но и от най-скъпите. Повечето потребители, обаче наистина не се нуждаят от мощта, която предлагат този висок клас процесори. Те изобщо не ги натоварват до степен, която да ги затрудни. Освен ако не играете игри, редактирате графики и видео или ползвате сложни математически формули в Excel, наистина не се нуждаете от такава мощ. Вместо това помислете за един Core i3 и Core i5 Intel процесор или Ryzen 3 и Ryzen 5 AMD процесор, който ще свали още цената на бъдещия ви лаптоп.

7. Клавиатура с подсветка

Лаптопите с тези клавиатури наистина правят работата ви лесна на всякакъв вид осветление. Днес може да намерите лаптопи с клавиатури, на които да персонализирате цвета по ваш вкус. Но, наистина ли имате нужда от тази глезотия. Най-вероятно не, освен ако не работите на място, на което слабото осветление е регулярно явление. Също така е важно да отбележим, че тези подсветки използват повече от мощността на батерията и намаляват времето за ползване на лаптопа ви, което е от значение, особено ако често пътувате.

Заключение:

Спестяването на пари за нов лаптоп и намирането на начини за ограничаване на разходите при закупуването му, оказва се не е толкова трудно, колкото си мислите. С малко повече отдаденост от ваша страна, само за няколко месеца можете да съберете част от средствата за нов лаптоп, а защо не и всичките. След като сте готови не забравяйте, че можете да намалите сумата за новия лаптоп. За тази цел просто трябва да пожертвате някои от ненужните ви технологии, които ще намерите в много от новите лаптопи. Така ще откриете, че новият лаптоп става все по-достъпен. Това ви дава свободата да персонализирате допълнително спецификациите му и да получите най-добрия преносим компютър за вашите нужди. Благодарение на това той ще ви е верен спътник през следващите няколко години.

За още полезна информация може да прочетете нашето ръководство на тема Как да изберем нов лаптоп.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *