Служебен лаптоп – как да изберете подходящ?

Подходящ служебен лаптоп

Как да изберете подходящ служебен лаптоп?

Изборът на подходящ лаптоп не е нито лесна, нито проста задача, дори когато наличните ви ресурси са неограничени. Ако научите кои функции е важно да имате предвид, лесно ще направите добър избор и без много проучване. Какви са критериите за добър служебен лаптоп?

Функционалност и преносимост

Макар при повечето лаптопи за лична употреба потребителите да избират малко по-голям екран, при бизнес лаптопите потребителите предпочитат 14-инчов екран. Това е златната среда, защото осигурява достатъчно голямо работно пространство, в малък по размер корпус. Благодарение на напредъка в технологиите лаптопите стават все по-тънки и леки, а рамката около екрана – все по-тясна. Поради тази причина и 15-инчовите бизнес лаптопи напоследък набират популярност.

Недостатъкът на по-малките лаптопи е, че нямат цифров пад, а ако сте бизнес служител, най-вероятно често работите с много числа. В крайна сметка за много хора Excel е основен инструмент в работата им. За щастие, има отлично решение на този проблем. ASUS изобрети NumberPad и го внедри в много от моделите си Zenbook и ExpertBook. Това е виртуален цифров пад, който се визуализира върху сензорния пад. Това не само забързва по несравним начин работата с числа, но и увеличава продуктивността, което бизнес потребителите определено ще оценят. NumberPad е ексклузивно нововъведение на ASUS и добър пример за лаптопите, които разполагат с него. Това са 14-инчовите модели ExpertBook, като например ASUS ExpertBook B1400.

Подходящ служебен лаптоп

Надеждност

Цялото това пренасяне от среща в среща и по командировки създава реална заплаха лаптопът ви да се повреди или да загуби ценни данни. Желателно е поне капакът да е метален, за да устои на възможни сблъсъци. Качеството на корпуса е относително лесно за оценяване. Когато обаче говорим за основните компоненти, т.е. всичко във вътрешността на лаптопа, нещата са малко по-сложни.

Ако посетите уебсайт на производител на лаптопи, ще видите, че всеки хвали майсторското изпълнение и надеждността. Много клиенти не искат да проучват въпроса по-задълбочено, защото са убедени, че или няма голяма разлика между моделите, или и да има, не могат да я определят. Затова ASUS положи допълнителни усилия. Всички бизнес лаптопи ExpertBook (и не само те, но за другите ще говорим друг път) имат сертификат за издръжливост по военния стандарт MIL-STD 810. Вместо да говори за качеството на изработката, ASUS реши да предостави доказателство посредством този стандарт, използван от военните части на САЩ. Освен това всички модели ExpertBook имат тригодишна международна гаранция и ако това не е достатъчно, можете лесно и достъпно да я удължите до 5 години.

Скорост

Неоспоримо е, че по-бързият компютър е по-добър за работа, но има нещо, наречено „лимит на ефективността на разходите“. Ако процесорът ви работи при максимална скорост само понякога, значи сте пропилели парите си. При средностатистическия бизнес потребител, който преди всичко използва пакет с офис програми и интернет, всеки процесор Intel Core или AMD Ryzen от ново поколение е достатъчно добър. Най-важното е да го комбинирате с достатъчно памет (поне 8 GB) и SSD диск.

Ако се нуждаете от пространство за съхраняване на данни, може да се окажете пред предизвикателство, тъй като големите SSD дискове са доста скъпи. В такъв случай може да изберете лаптоп, който разполага с SSD за операционната система и инсталирането на програми и с място за стандартен 2,5″ твърд диск. Така можете да получите скорост и голям капацитет на много по-ниска цена. На пазара не се предлагат много такива модели и ако се нуждаете от такъв вариант, разгледайте серията ASUS ExpertBook B1. За хората, които разполагат с по-голям бюджет, добра опция е серията ExpertBook B9, която предлага два слота за SSD.

Каквото и да ви говори учтивият продавач в магазина, съвременните вградени графични карти са достатъчни за нуждите на бизнес потребителите, затова ако не планирате да играете видеоигри или да работите с програми за 3D дизайн, спестете пари и купете лаптоп без допълнителни, дискретни графични карти.

Подходящ служебен лаптоп

Безпроблемна комуникация

Във времена, в които Microsoft Teams, Google Meet и други подобни приложения заместиха конферентните зали, е важно камерата и микрофоните на вашия служебен лаптоп да са качествени. Всички модели ASUS ExpertBook разполагат с технология за премахване на фоновия шум, която е особено полезна, когато провеждате онлайн срещи от вкъщи или от шумен офис. Благодарение на нея вие и събеседника ви можете да се чувате силно и ясно, независимо от околната среда. Освен това лаптопът защитава поверителността ви с физически щит на камерата. Дори и най-предпазливите потребители ще спрат да лепят стикери върху камерата.

Има ли такива лаптопи в нашата държава?

Лаптопите, които покриват гореспоменатите критерии, са налични на нашия пазар. Като започнем от серията ExpertBook B1, която не само отговаря на нуждите на повечето бизнес потребители, но и щади бюджета ви, и стигнем до ексклузивните модели B9, които не правят никакви компромиси. Можете да видите предложенията и цените им, като кликнете ТУК.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *