Гейминг лаптоп – мечтата на всеки геймър!

Мощен гейминг лаптоп

Гейминг лаптоп с мощността на настолен компютър

Макар по-незапознатите потребители все още да твърдят, че гейминг в пълния смисъл на думата не е възможен на лаптоп, от няколко години истината е съвсем друга. Производителността на лаптопите е на завидно ниво и освен това те разполагат с други скрити усъвършенствани технологии.

Процесор, графика и още нещо…

Попитайте феновете на видеоигри кои са най-важните части на компютъра. Повечето от тях ще ви кажат, че това са процесорът и графичната карта. Такъв отговор е донякъде верен, но за да бъде напълно верен, е нужно да се добави и охладителната система. Производителността на съвременните процесори и графични карти силно се влияе от това колко добре се охлаждат. Затова е възможно лаптоп с по-слаб графичен капацитет на теория, но с по-добро охлаждане, да бъде по-бърз на практика от конкурент с по-добра графична карта „на хартия“.

Как е възможно това? Когато са натоварени, процесорът (CPU) и графичната карта (GPU) отделят огромно количество топлина. В резултат на това се нагряват. А когато температурата им достигне определено ниво, тези компоненти намаляват оперативното си бързодействие. Това се случва, за да се предпазят от прегряване. Ясно е, че доброто охлаждане намалява по-ефективно температурата. Така процесорът и графичната карта могат да работят с високо бързодействие и голяма оперативна скорост.

Няма как да разберете колко добро е охлаждането на даден лаптоп само като прочетете спецификациите. Затова трябва да положите малко повече усилия и да прегледате отзивите на надеждни медии, за да получите ценна информация. Ние сме винаги насреща да помогнем. Производителите работят по различни начини за охлаждане на всички мощни компоненти. Ние обаче особено много харесваме иновативните решения, които ASUS прилага в моделите си.

Охлаждане със смес с течен метал

Едно от основните предизвикателства пред охлаждането е как да се премахне топлината от процесора. Обикновено за целта се използва термична паста, която се полага между процесора и радиатора. ASUS достигна крачка по-далеч, като започна да използва течен метал вместо паста при геймърските си модели. Благодарение на факта, че провежда топлина осем пъти по-добре от термичната паста, течният метал поддържа температурата на процесора с 10 – 14 градуса по-ниска в сравнение с традиционните решения. Резултатите са по-тиха работа при слабо натоварване, несравнимо по-добро гейминг изживяване и отлична производителност при работни задачи, изискващи голям капацитет.

Борбата с праха

Другият най-голям „враг“ на лаптопите освен температурата е прахът и ако сте невнимателни, към списъка трябва да се добавят и бирата, кафето и колата. Натрупването на прах в корпуса води до повишаване на температурата, а по-горе вече обяснихме как влияе това на работните процеси. ASUS създаде охладителна система, която чрез центробежна сила отделя праховите частици и ги отвежда по специални канали извън лаптопа. По този начин вътрешността остава чиста, а производителността – добра и стабилна дори след месеци и години работа.

Може би не сте се замисляли за това, но доброто охлаждане влияе на дълготрайността на лаптопа ви. Честото загряване на вътрешността на корпуса поради повишената температура няма незабавно да доведе до повреда, но с времето неизменно ще се отрази на компонентите. Ефективното разсейване на температурата удължава живота на лаптопа ви и запазва инвестицията ви.

Превъзходни екрани

За да можете напълно да се насладите на тези преимущества, ви трябва и добър екран. Зад името ROG Nebula се крият първокласни екрани, адаптирани за геймърите. Благодарение на високата честота на опресняване и краткото време за отговор ще се насладите на кристално ясна картина без каквото и да е размазване. А за тези, които искат да се поглезят още повече, предлагаме ROG Nebula HDR. Иновативната мини LED подсветка позволява постигането на несравнимо висок контраст и двойно по-голяма яркост, така че е истинско удоволствие не само когато играете игра, а и когато гледате филм. Технологията, която намалява излъчването на синя светлина с до 70%, се грижи за здравето на очите ви.

Голяма гама модели

ASUS предлага голямо разнообразие от геймърски модели – от най-достъпните TUF Gaming, които отговарят на стриктния военен стандарт за издръжливост MIL-STD 810, през атрактивните и бързи ROG Strix до леките и елегантни лаптопи Zephyrus. Към последните се включва и Zephyrus G14 с отвори под капака, под които е скрито LED осветяване, за което можете да създавате анимации или текстови съобщения и да получавате известия за състоянието на батерията или входящите имейли. При най-новия модел, който скоро ще бъде пуснат в продажба, ще можете да играете игри на самия капак на лаптопа.

За най-съобразителните ASUS подготви Zephyrus Duo – мощен гейминг лаптоп с два екрана, а ако търсите мобилно решение, което е малко и лесно преносимо, но все така мощно, моделите ROG Flow са изстрел право в десетката, особено защото можете да свържете външна графична карта и да постигнете производителност като за настолен компютър.

В зависимост от нуждите и бюджета ви лесно ще можете да намерите подходящия за вас ASUS модел. Можете да разгледате всички предложения ТУК.

Компоненти от най-ново поколение

Що се отнася до компонентите, ASUS не пести ресурси. Наскоро представените модели, които тези дни ще излязат на пазара, разполагат с най-новите модели процесори Intel и AMD, най-бързите налични графични карти NVIDIA и AMD, скоростна DDR5 памет и PCIe 4.0 SSD хранилища.

Разумна цена

Макар геймърските лаптопи да не са евтини, когато вземете предвид астрономическите цени на компонентите за настолни компютри и недостига на графични карти поради копаенето на криптовалута, е лесно да стигнете до заключението, че покупката на гейминг лаптоп е разумен избор. Можете да намерите повече информация и модели лаптопи с всички изброени технологии, като посетите линка ТУК.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *