9 полезни съвета след закупуването на нов лаптоп

9 полезни съвета след закупуването на нов лаптоп

В днешно време всички ние сме обвързани с нашите устройства, от смартфони до преносими компютри и дори настолни компютри. В този модерен свят, в който живеем, връзката ни с технологиите е тясно свързана. Ето защо закупуването на нов лаптоп е толкова забавно. Независимо дали сте компютърен експерт или просто обикновен потребител, закупуването и разопаковането му е винаги интересно. Новият ви лаптоп винаги е по-бърз, по-надежден и по-чист, в сравнение със старата ви машина.

При закупуването си мислите, че сте готови за действия, но на практика се оказва, че нещата не стоят точно по този начин. Оказва се, че ще трябва да го конфигурирате за вашите нужди, в противен случай, може да имате доста проблеми като злонамерен софтуер например.

Днес ще разгледаме 9 полезни съвета след покупката на нов лаптоп, които трябва да приложите след закупуването му, така че да можете да го конфигурирате правилно и да го подготвите да бъде използван ден след ден, както за работа, така и за забавление.

1. Проверете кутията си

Доста рядко се случва, но по някога е възможно да липсват неща от комплекта на новия ви лаптоп, които могат да се окажат ценни. Пример за това са забравена гаранция или просто част от захранващия кабел на лаптопа. Ако нещо липсва свържете се с магазина или компанията, от която сте го закупили и им обяснете своя проблем. Повечето търговци са лоялни към клиентите си и ще се отзоват веднага като ви съдействат.

2. Запазете документацията съпътстваща продукта

При закупуването на продукта ще ви бъде предоставена гаранция, информация за гаранцията, касова бележка и документация към лаптопа ви. За юридически лица ще бъде приложена и фактура. Тук е момента да ви посъветваме да запазите тази документация, защото не се знае какво може да се случи в бъдеще. Най-малкото това е доказателство, че точно вие сте собственик на този лаптоп. Също така, при повреда и нужда от гаранционен сервиз тези документи са ви необходими.

3. Свържете вашия лаптоп

След като сте установили, че имате всичко необходимо, е време да бъде стартиран и настроен. С всички съвременни смарт технологии, които съдържат новите модели лаптопи, вече не е необходимо да разреждате до изгасване и след това да зареждате до 100% батерията първият път, когато го включите. Включете зарядното, когато ви извести, че батерията ви се изхабява и е останала на около 10-20%. Тогава вече го заредете до 100%. Съветваме ви да не оставяте лаптопа ви да изгасва поради липса на заряд в батерията и да стои дълго време така, защото това може да скъси живота ѝ. През останалото време си работете спокойно, без да се притеснявате за батерията си.

4. Настройте своя акаунт

При стартиране на лаптопа вече можете да настроите своя акаунт и най-вероятно ще бъдете подканени към това. Ако слагате парола, няма да е лошо да я запишете като за начало, за да не я забравите по-късно, поне на първо време. След това ще трябва да отделите известно време да настроите мрежата си, било то жична или безжична, за да имате достъп до интернет.

5. Премахнете излишните неща

След закупуването на лаптоп с вече инсталирана операционна система, съпътстващият софтуер ще е инсталиран предварително. Доста често обаче, при стартирането ще ви изскачат предложения да се регистрирате или да свалите различни игри или програми. В повечето случай се изисква закупуването им, за да бъдат легални. Нашия съвет е – отървете се от тях.

6. Пуснете всички необходими ъпдейти на ОС

Стартирайте всички необходими ъпдейти, за които ви извести операционната ви система. Много хора игнорират ъпдейтите, след което се мъчат да решат даден проблем, който е възникнал в хода на работа. Инсталацията на по-нов драйвер, в повечето случаи, решава проблема. Също така, доста ъпдейти ви пазят и от злонамерени атаки. Така че, нашият съвет е да конфигурирате правилно вашата машина и да свалите новостите, които изисква вашата операционна система.

7. Инсталирайте антивирусен софтуер

Това е едно от най-важните неща за вашия лаптоп, ако искате да не се притеснявате за неща, които могат да ви навлекат доста проблеми. Windows 10 и 11 идват с предварително инсталиран такъв софтуер, но ако сте фен на 7-цата или друга операционна система, задължително ще ви е нужна антивирусна програма. Не стартирайте сърфирането в интернет, преди да сте се убедили, че сте защитени и сте свалили последните актуализации на своя антивирусен софтуер. Интернет може да бъде както добро, така и доста злонамерено място за всеки един потребител.

8. Инсталирайте нужния софтуер

След като сте актуализирали вашата операционна система, пуснали сте антивирусната програма и сте се свързали с интернет, идва времето за инсталиране на набор от програми, които ще ви бъдат от полза за в бъдеще.

Ето и нашите препоръки за софтуер за преглед и редакция на документи, таблици и т.н.:
– Microsoft Office
– Adobe Reader
– Adobe Flash

Едни от предложенията ни за браузър, който ще ви е нужен за сърфиране в интернет са:
– Microsoft Edge
– Google Chrome
– Mozila Firefox

Това не са всички програми, които ще ви бъдат нужни, но определено могат да ви спестят доста проблеми и главоболия.

9. Копирайте старата си информация

Вече след като сте инсталирали набора от софтуер и сте направили нужните актуализации, е време да прехвърлите файловете от стария си лаптоп. Как става това ще ви запознаем в следващите редове:

Един от лесните начини за прехвърляне на информация и сигурен, че имате достъп до вашите файлове отвсякъде са Dropbox или Google Drive. Това са така наречените облачни пространства, в които може да качите вашата информация, снимки и други важни за вас неща. Разбира се има и методи, които не изискват достъп до интернет като например външен хард диск (HDD), външен SSD диск или USB флашка. Външните хард и SSD дискове не са евтина инвестиция, но ако вземете такива с по-голямо пространство винаги ще можете да съхранявате старата си информация на тях. Освен това ще можете да правите и копия на новата. Така ще бъдете спокойни за всички важни неща на лаптопа ви, имайки резервно копие винаги. Флаш паметта също не е за подценяване. Тя е доста по-евтино и по-преносимо решение, но за съжаление няма такъв голям капацитет за съхранение за всички ваши стари и нови файлове.

Всички тези варианти за запазване на данните ви са надеждни и сигурни, така че който и да изберете няма да сгрешите.

Заключение:

Закупуването на нов лаптоп винаги е забавно и вълнуващо, поне ние не познаваме клиенти, които да не се вълнуват малко или много. Доста често хората са объркани в избора си, но затова идват на помощ нашите консултанти. Те са готови винаги да ви изслушат и да предложат най-подходящия продукт за вашите нужди. А ако нещо се обърка винаги може да разчитате на нашия оторизиран сервиз. Успех и приятно ползване на новата ви придобивка.

За още полезна информация може да прочетете нашето ръководство на тема Как да изберем нов лаптоп.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *