Полезни съвети как да предпазите лаптопа си от прегряване

Прегряването на лаптопите е доста често срещано. При по-старите лаптопи това може да се случи поради вътрешни хардуерни проблеми, които повечето хора може не могат да отстранят. Въпреки това, най-често срещаният тип прегряване се дължи на липсата на въздушен поток в машината. Прегряването не означава, че машината има сериозни проблеми, защото има няколко начина да я охладите. Нека разгледаме шест прости и лесни начина да предпазите вашия лаптоп от прегряване:

Проверете и почистете вентилаторите

Когато усетите, че лаптопът ви се затопля, поставете ръката си точно до отворите на вентилаторите. Може да разберете дали вентилаторът работи правилно, ако почувствате, че горещият въздух излиза от отворите. Ако усещате малко или никакъв въздух, това може да значи, че се е натрупал прах върху вентилатора или се е счупил. Можете да отворите машината и да издухате праха. Ако вентилаторът се е повредил, е нужно да бъде сменен. Имайте предвид, че отварянето на лаптопа, може да бъде направено както от вас, така и от професионалист.

Повдигнете лаптопа си

Прегряването може да бъде причинено от липса на вентилация под лаптопа. Това може да се реши, като повдигнете компютъра си и поставите малка книга под машината. Освен използването на книга, още по-добър вариант е да закупите охлаждаща подложка за лаптоп, за да осигурите достатъчно вентилация.

Използвайте маса за лаптоп

Някои хора поставят лаптопа в скута си, когато ги използват, което ограничава охлаждането под лаптопа и води до прегряване. Този проблем може да бъде решен чрез използването на маса за лаптоп, която позволява вентилацията на машината. Малките гумени крачета в долната част осигуряват нужното повдигане за подобряване на въздушния поток под лаптопа.

Контролирайте скоростта на вентилатора

Постоянният въздушен поток във вашия лаптоп не позволява на вентилаторите ви да работят на пълна скорост. Когато вашият вентилатор работи на висока скорост, това означава, че процесорът работи усилено и може да стане по-горещ. Можете да контролирате скоростта на вентилатора, като инсталирате програми като SpeedFan за Windows.

Избягвайте използването на интензивни процеси

Можете да поддържате лаптопа си хладен, като избягвате интензивни процеси на вашата машина. Например, браузърите с флаш видео ще подложат процесора на усилена работа. Процесорът ще започне да става все по-горещ и да увеличава скоростта на вентилатора. Ето защо е препоръчително да използвате FlashBlock във вашия браузър, така че флаш видеоклиповете да се включват само когато е необходимо.

Дръжте лаптопа си далеч от топлина

Прегряване може да се появи и поради излагане на пряка гореща слънчева светлина, особено през лятото. Високите температури могат да причинят прегряване на компютъра поради разширение на твърдия диск и повреда на батерията. Затова трябва да държите лаптопа си на сянка, когато температурите са високи. Когато изключвате лаптопа си и изпитвате сериозни забавяния в резултат на прегряване, препоръчително е той да бъде ремонтиран възможно най-скоро. Ако това се наложи не се колебайте да потърсите нашите сервизни услуги – https://www.pic.bg/uslugi

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *