Прегряване на лаптопа – 9 възможни причини

Преряването на лаптопа е един от основните проблеми, с които вероятно ще трябва да се сблъска всеки потребител на лаптоп. Прегряването на лаптопа вреди както на самата машина, така и на неговите вътрешни компоненти, което може да бъде скъпо да се поправи. Освен това прегряването на лаптопа също забавя машината и се отразява на нейната работа. В резултат на това вашият лаптоп се изключва, докато правите нещо важно. Това дори може да доведе до изгаряния и други проблеми. Ето защо е необходимо да поддържате вашия лаптоп възможно най-охладен. Въпреки че отговорите защо лаптопите прегряват могат да варират, ето списък на някои от най-очевидните причини.

Блокиране в отворите на лаптопа

Ако погледнете страните на вашия лаптоп, ще намерите вентилационните отвори. При някои лаптопи те са поставени отзад. С течение на времето вашият лаптоп може да натрупа значително количество прах, който запушва отворите в лаптопа и е причина за прегряването му. Генерираната топлина не може да бъде отведена от тялото на лаптопа. Ето защо, докато използвате вашия лаптоп, постепенно ще можете да усетите излъчваната от него топлина. В такива случаи е необходимо почистването му, което може да направите при нас.

Стайна температура

Ако дори след проветряване на отворите на лаптопа, машината продължава да се нагрява, това може да се дължи на температурата на околната среда, където се използва лаптопа. По-топлите температури допринасят за прегряването на лаптопа.

Неправилно разположение на лаптопа

Друга възможна причина може да бъде и неправилното поставяне на вашия лаптоп, което може да блокира въздушния поток през вентилационния отвор на лаптопа. Най-доброто разположение на лаптопа е на твърда, равна и чиста повърхност с подходяща вентилация, за да може въздухът да тече свободно през него и той да не прегрява. Много стойки за лаптоп и охлаждащи подложки с вградена охлаждаща система помагат да поддържате лаптопа си в най-доброто положение по време на работа.

правилно-поставяне-на-лаптоп

Преработване на лаптопа

Ако лаптопът се презарежда, това също може да доведе до нагряване.

Неизправна система за охлаждане

Ако системата за охлаждане на процесора на лаптопа се освободи, тя няма да може да охлади лаптопа.

прегряване-на-вентилатор-на-лаптоп

Неизправен вентилатор

Ако вътрешният вентилатор на лаптопа не работи, това може да допринесе за прегряване на лаптопа, тъй като няма да има други средства за охлаждане. Вентилаторът може да спре да работи след като стартирате вашия лаптоп, затова се препоръчва да изключите лаптопа и да го рестартирате след няколко минути. Вентилаторът може също да спре да работи поради повреден кондензатор, който трябва да бъде сменен незабавно.

Дегенерирало термично съединение

Ако термичната грес, която се развива между системата за охлаждане и централния процесор, се е дегенерирало, това може да допринесе за прегряване на лаптопа.

Несъвместима операционна система

Въпреки че не е много често с новите машини, все пак има случаи, когато инсталирате нова или подобрявате предишната си операционна система, лаптопът ви започва да се нагрява. За Windows 10 често се установява, че причинява прегряване в лаптопите. Подобно на операционната система, новите драйвери също могат да причинят прегряване. Повече съвети за вашия нов лаптоп може да откриете тук

Нов хардуер

Хората често подобряват своите лаптопи, като добавят различни нови компоненти RAM или твърд диск или дори някаква нова звукова карта. Понякога новият хардуер може да накара вашия лаптоп да използва повече ресурси и да започне да се прегрява по-често. Това обикновено се случва, когато инсталираните аксесоари не са одобрени или препоръчани от производителя.

добавяне-на-хардуер

Заключение

Така че това бяха едни от най-честите причини за прегряване на лаптопа. Ако вашият лаптоп прегрява, опитайте се да посочите най-възможната причина, преди да предприемете някакви действия. Това ще ви помогне да не губите парите и времето си. Също така, ако лаптопът продължава да прегрява твърде често, е да го занесете на своя производител (ако е под гаранция) или на някой местен сервиз за ремонт, за да го проверите.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *