Краят на SLI – Nvidia разкрива нов модел

nvidia SLI

Nvidia обяви, че напълно премахват сегашния си модел SLI. Той позволява на вашата система да работи едновременно с повече графични карти на Nvidia за по-голяма производителност.

Nvidia прехвърли всички отговорности за внедряване на SLI на разработчика на игри и игралния механизъм. Няма да пусне нови драйвер профили SLI за RTX 20-серия и по-стари графични процесори от 1 януари.

GeForce RTX 3090

„За GeForce RTX 3090 и бъдещи SLI-съвместими графични процесори, SLI ще се поддържа само когато е внедрен в рамките на играта“, каза Nvidia. Игрите DirectX12, които вече поддържат SLI, вградени в играта, включват Shadow of the Tomb Raider, Civilization VI, Sniper Elite 4, Gears of War 4, Ashes of the Singularity: Escalation and Hitman, отбелязва Nvida.

Какво означава това за SLI? Серията GTX 900 беше финалната архитектура на Nvidia, която изцяло поддържа SLI в своята цялост. По-специално 3-посочна и 4-посочна SLI конфигурации.

Започвайки с Pascal, Nvidia започна да премахва SLI. Започна с блокиране на 3- и 4-посочен SLI, като изисква специален софтуерен ключ. В крайна сметка Nvidia отказа изискването за този софтуерен ключ. Вместо това ограничи тези конфигурации само до бенчмаркове. След това Turing дебютира и отрязва всичко отвъд конфигурациите на SLI с 3 карти, ограничавайки RTX 2080 и RTX 2080 Ti до двупосочен SLI.

Сега, с Ampere, Nvidia ограничи SLI до RTX 3090, която е готова да бъде една от, ако не и най-добрата графична карта на пазара след пускането. Но има добра причина за това. От самото си създаване SLI е осеян с грешки, сривове и непостоянни времена на кадрите. Това води до накъсан геймплей. Правилната работа на технологията изисква много оптимизация от разработчика на играта и от Nvidia. Освен това няма голям пазар на геймъри, работещи с повече от една графична карта в своя компютър. Вижте повече за новите видеокарти тук.

Като спира поддръжката на SLI за RTX 3080 и по-нови версии, компанията може да освободи ресурси, позволявайки на екипите на драйверите да работят по други неща. Може да получите подобрения в производителността поради ниско ниво на поддръжката на API. Nvidia заяви, че единствената цел на SLI в момента е да създаде най-бързите игрални платформи в света и това е добър начин това да продължи. Ако имате нужда от нова видеокарта, можете да разгледате нашите предложения тук.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *