Как да подобрим живота на батерията на лаптопа? Ръководство.

Често чуваме оплаквания за живота на батериите на смартфоните и постоянно получаваме нови съвети как да удължим живота им. Подобно на тях лаптопите все още страдат от същите тези проблеми. Тук нашите експерти ще ви разкажат как да подобрим живота на батерията на лаптопа.

Все пак не можем да отречем, че през последните години батериите на лаптопите са се подобрили, но това се отнася за малко и по-скъпи модели. Разбира се, можете да намерите и такива, които могат да се похвалят с живот на батерията между 8-12 часа, като Samsung Chromebook 3, но за преносими компютри, които осигуряват сериозна технологична мощ, животът на батерията често е по-малък от половината на тези часове.

Да подобрите живота на батерията на вашия лаптоп е по-важно от всякога, особено в дигиталната ера, в която живеем. Независимо дали сте студент, който взема своя лаптоп в университета или имате бизнес и често пътувате, трябва лаптопът ви да издържи възможно най-дълго.

Днес ще научите как да се грижите за вашата батерия и да подобрите живота ѝ.

Общи грижи и поддръжка на батерията

1. Запазете цикъла си

Всяка батерия е с капацитет да се презарежда няколко цикъла. Често този брой е около 500. Може да е повече или дори по-малко в зависимост от качеството на батерията. Това означава, че можете да го презареждате много пъти без никакви проблеми.

Преди време беше широко разпространено мнението, че батерията трябва да се изхаби напълно преди да се презареди отново. Това обаче не е точно така.

Всъщност в наши дни се препоръчва да държите батерията някъде между 20% и 80% по всяко време. Идеята е да се спасят циклите. Например, ако го включите, когато батерията е на 50%, и тя се зарежда до 100%, това е половината от цикъла. Като го запазите между 20% и 80%, ще намалите цикъла на зареждане.

2. Спазвайте подходяща температура

Независимо дали е горещо или студено, крайностите в двата случая могат да навредят на батерията ви. Това важи в пълна сила за прекомерната топлина. Топлината е естественият враг на вашия лаптоп и същото може да се каже и за вашата батерия. Опитайте се да запазите стайна температура.

3. Правилно съхранение

Трябва да сте сигурни, че съхранявате правилно вашия лаптоп. Той трябва да е на сигурно и чисто място, за да се предпази максимално от прах и мръсотия.

4. Извадете и почистете

Някои батерии не могат да се вадят, но ако все пак вашия лаптоп не е от тях, направете следното: на всеки няколко месеца изваждайте батерията и внимателно почистете конекторите. Това ще подобри свързването на батерията ви с вашия лаптоп, като по този начин ще подобрите способността на зареждане.

Все пак, ако не можете да извадите батерията, направете всичко възможно, за да поддържате лаптопа си чист. Издухвайте вентилационните отвори, за да отстраните максимално количество прах.

Съвети за подобряване на живота на батерията

1. Изключeте скрийнсейвъра
Open-Screen-Saver-Settings-in-Windows-10-picture3_thumb

Тези забавни графични творения може да са чудесни за гледане, но те са убийство за живота на батерията. Затова ги изключете – просто не са ви нужни.

2. Намалете яркостта на екрана

Говорейки за екрана, най-голямото източване на батерията на вашия лаптоп е вашият дисплей. Помислете за това.

3. Изключете подсветката на клавиатурата

Клавиатурите с подсветка са чудесни, когато трябва да работите на тъмно. Но ако седите в ярко осветена стая, сигурни ли сте, че имате нужда от нея? По-добре я изключете.

4. Минимизирайте приложенията
Task-Manager-Startup

Както знаете компютърът ви стартира с много различни приложения. Изключете тези, които не ползвате.

5. Регулирайте настройките на захранването
Windows-10-Power-Settings-NonCS-Power-Options

Можете да намалите яркостта на екрана, да регулирате колко енергия от процесора ви извлича от батерията и да коригирате колко бързо тя да заспива или да използва режим на хибернация.

6. Деактивирайте неизползвания хардуер
Windows10-DisableDevice2

Какво става с Bluetooth-а? Имате ли дори Bluetooth устройства? Ако не го използвате, няма причина да го поддържате активен. Деактивирайте всеки хардуер, който не ви е нужен.

7. Избягвайте използването на цялата си оперативна памет
lqU9B

Всичко, което трябва да направите, е да затворите приложенията и файловете, които не използвате, когато сте готови с тях, вместо да ги оставяте да работят, за да заемат ценно място в RAM паметта.

8. Дръжте твърдия диск чист
Optimize_drive-3
9. Не използвайте sleep функцията
enable-or-disable-sleep-mode-in-Windows-10-pic3_thumb

Може би си мислите, че докато лаптопът ви „спи“ той не хаби никаква енергия. Но това просто не е вярно. Ако наистина искате да увеличите живота на батерията си, изключете тази функция.

10. Не дръжте включени периферни устройства, когато не ви трябват

Дръжте ги включени само тогава, когато са наистина необходими.

Заключение

Батерията е може би една от най-важните компоненти. Без нея вие ще загубите мобилността на вашия лаптоп, което е най-голямото му предимство. Със сигурност във времето батерията няма да издържа толкова, колкото в началото, но все пак можете да удължите максимално живота ѝ.

Ако имате нужда от повече информация, нова батерия, нов лаптоп или консултация, нашият екип е насреща.

Може да прочетете още и как да удължите живота на батерията на лаптопа си, когато сте навън ТУК.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *