Как да бъдете по-продуктивни с два монитора

Работа с два монитора

Решили сте да подмените старото си бюро с ново по-голямо. Вероятно го правите, за да имате повече работно пространство. Когато то е ограничено нещата ви започват да се трупат едно върху друго. Така в крайна сметка губите ценно време, за да откриете необходимата папка или документ, ако въобще ги намерите.

Същото може да се каже и за работното пространство на вашия монитор. Използването на втори монитор осезаемо ще разшири това пространство. Предлагаме ви няколко начина на използване на два монитора, които могат да подобрят производителността ви.

Опция за разделяне на екрана

Няма никакво съмнение, че опцията за изглед на разделен екран се доближава до това да използвате два монитора. Ако използвате приложения в Windows 8 или 10, можете лесно да ги добавяте в един разделен изглед на екрана. За тази цел просто ги плъзнете от двете страни на екрана. Какво не е наред с този подход? Е, нищо, освен че елементите, които сте отворили в изгледа на разделен екран, не са в голям размер. Може да сте решили проблема с многото кликове с мишката, за да се максимизират или минимизират вашите приложения. Така обаче наистина не сте разширили вашето работно място. Все пак, ако не разполагате с възможността да използвате два монитора по една или друга причина, тогава ще трябва да се задоволите с функциите на разделения екран. Но, ако можете да си позволите втори монитор ще бъдете много по-доволни с пълния изглед на отворените приложения.

Дайте почивка на мишката си и спрете кликането

Отворили сте браузъра и търсите нужната информация за важния проект. Вашия Microsoft Word документ също е отворен, за да си водите бележки. И така, четете статията, кликвате на документа, за да добавите бележките, които сте избрали. След това минимизирате документа или кликвате прозореца на браузъра, за да се върнете на него. После цикъла започва отново – кликане, кликане, нагоре, надолу, кликане и пак кликане. Много по-лесно би било, ако сте отворили браузъра в един монитор, а документа в друг. Така ще имате ясен поглед върху двете приложения. Няма да ви се налага да снемате очи от статията или да отделяте пръстите си от клавиатурата, за да въвеждате избраните от вас бележки. Край на ненужните кликове и минимизиране на приложения надолу, нагоре с мишката.

В интересно проучване, проведено от Software Usability Research Laboratory, към държавния университет на Уичита, в което са взели участие 60 души, изследователите правят следните констатации конкретно по този аспект от употребата на два монитора едновременно в сравнение със само един:

„Участниците бяха склонни да превключват прозорците по-често и да кликат с мишката повече при употребата на един монитор. Като се има предвид по-малкия размер на екрана, участниците бяха принудени да управляват прозорците, като ги припокриват или ги минимизират.“

Намалете риска от грешки

По време на кликането, минимизирането и натрупването на много отворени прозорци със сигурност ви се е случвало да затворите някое приложение по погрешка. Ако разполагате с два монитора ще сте в състояние да виждате две пълноразмерни приложения едновременно. Така ще намалите този тип грешки, които ви костват ценно време. С „удължаването“ на дисплея можете също бързо да плъзгате елементи от един екран на друг. Ако сте изтеглили всички изображения за вашата нова брошура в грешната папка, отворете правилната папка в съседния монитор. Тогава просто плъзнете вашите елементи, за да ги преместите. Докато копирате текст от един документ в друг понякога се случва да направите грешка без да я осъзнаете веднага. Когато ползвате два монитора можете да маркирате избрания текст и просто да го плъзнете до местоназначението в документа, отворен в съседния монитор, без необходимостта от действието copy/paste.

Това са ефективни начини, които намалят грешките ви и увеличават продуктивността ви вследствие от употребата на два монитора. С един бърз поглед, дори без да движите главата си, лесно можете да виждате приложенията с които работите. Така ще можете да отстраните появилите се грешки по-бързо.

Как това би ви помогнало наистина?

Може да си мислите, че употребата на два монитора е приложима само при някои професии или при индустриалното производство, но не и за вашата, така че защо да се притеснявате. Разбира се програмистите и разработчиците могат да са много по-ефективни докато пишат кодовете си на единия монитор и получават продукциата на другия. Виждайки незабавно резултатите от работата си със сугурност им помага да са по-продуктивни. От личен опит мога да ви кажа, че употребата на два монитора е приложима за доста професии и далеч не се огранчава само в сферата на Информационните Технологии. От писатели, бизнес анализатори, видео редактори, акаунт мениджъри до продавач-консултанти, ако работите на компютър и използвате повече от едно приложение на ден, ползването на два монитора със сигурност ще ви направи по-продуктивни.

Само си помислете – различни приложения на отделни екрани.

Отговаряте на имейли на единия дисплей, като същевременно ползвате софтуер за редактиране на снимки в другия, точно там, където сте спрели. Тествате и сравнявате изпълнението на различните браузъри като отворите Internet Explorer на един монитор и Firefox, на другия, за да забележите бързо разликите. Влачите и пускате елементи като текст и изображения от единия дисплей на другия, като значително намалявате грешките.

Грешната употреба на два монитора

DualMonitorsWordYouTube

Някои от вас може да не са съгласни, че ползването на два монитора може да увеличи производителността. Някои биха казали, че дори може и дая намали. Честно казано, със сигурност е възможно, но най-вероятно зависи от това, за което ще се използват тези екрани. Ако възнамерявате да използвате втория монитор за гледане на любимия си сериал, най-новата си игра или последното видео на Джейсън Деруло, то шансовете очите ви да бъдат там, вместо върху работата ви, занчително се увеличават. Смисълът на двата монитора, отново, е да разшири вашето работно пространство, а не да го превърне в игрална площадка, която да отнема вниманието от работата ви.

Какво е вашето предпочитание?

Използвате ли два монитора, и ако е така бихте ли се върнали към употребата само на един? Или пък все още се двоумите дали да се възползвате от втори монитор, поради някаква причина, и ако е така, защо? Тъй като все още има различни становища за това дали използването на два монитора наистина ще ви направи по-продуктивни, ние от екипа на Pic.bg, ще се радваме да споделите мнението си в коментарите по-долу.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *