Полезни ли са видеоигрите за Вас?

видео игри

Да, видеоигрите са полезни … за вашия ум и тяло

Вярвайте или не, научните изследвания потвърждават, че видеоигрите са полезни за Вас. Всъщност няколко проучвания (до които ще стигнем след секунда) подкрепят това твърдение.

Знаем, че е трудно да приемеш такъв факт, когато години наред слушаш „не седи твърде близо до телевизора, ще си съсипеш очите“ или „престани да губиш времето си с видео игри – излез навън! „

Но да, истински изследвания от достоверни източници показват, че много от това, което прави видео игрите забавни, е полезно и за вашето здраве – както за мозъка, така и за тялото. А ако искате да изберете подходящ лаптоп за игра, може да разгледате нашите богат избор от геймърски лаптопи на PIC.BG

мозък

1. Те упражняват мозъка

Като начало, последните проучвания, извършени от няколко забележителни изследователски и научни организации, са доказали, че видео игрите могат да помогне за подобряване на качеството на живот на инвалидите и психично болните.

Основното проучване, проведено в Института Макс Планк за човешко развитие и Charité University Medicine St. Hedwig-Krankenhaus в Берлин, Германия, установи, че възпроизвеждането на видео игра увеличава сивото вещество (в основата на размера на мозъка ви) и помага да усъвършенствате усвоените умения.

Видеоигрите директно засягат и въздействат на региони на мозъка, отговорни за паметта, пространствената ориентация, информационните организации и фините двигателни умения.

Проучването също затвърждава, че подобно на упражненията, играта на игри за по-малко от 30 минути на ден, може да подобри живота ви

супер марио

Изследване на мозъка по време на игра

За да определят как видеоигрите влияят на мозъка, учените подбрали две възрастови групи. Първата група играе Super Mario 64 в продължение на 30 минути на ден в продължение на два месеца. Втората група изобщо не е играла никакви видеоигри.

ум

Резултатите потвърждават, че има разлики в структурата на мозъка на видео геймърите и че „ има пряка връзка между видео игри и обемното увеличение на мозъка“.

Симоне Кюн, старши учен в Центъра за психология на живота в Института за развитие на човека Макс Планк, ръководи изследването. Тя твърди: „Докато предишните проучвания показват различия в структурата на мозъка на видео геймърите, настоящото проучване доказва, че специфични мозъчни региони могат да бъдат обучени с помощта на видеоигри“.

По същия начин учените смятат, че тези с умствени увреждания или други, засегнати от мозъчна болест, също биха могли да се възползват от видео игрите.

Учените наблюдават увеличение в три основни области на мозъка: префронтална кора, десен хипокамп и мaлкия мозък.

Как са повлияни различните части на мозъка от видеоигрите

Префронталната кора е частта от мозъка, отговорна за вземането на решения, социалното поведение, личността и когнитивното планиране. Тогава има смисъл, че тази област на мозъка е засегната от игра на Super Mario 64, игра, която изисква геймърите да планират предварително и да обмислят как да използват и да взаимодействат с обекти във виртуален свят.

игра

Десният хипокамп играе важна роля за това как обработваме и консолидираме информация, включително краткосрочна и дългосрочна памет. Учените също виждат растеж, причинен от играчи, използващи тази част от мозъка, за да се ориентират в света на Марио.

Накрая засегнат е и малкия мозък – това е частта от мозъка, която контролира фините двигателни умения или мускулната активност. Отново не е изненада, че той също нараства, тъй като тази част от мозъка ви помага бързо да прецените и да реагирате на нещата, които се случват около вас – в този случай, използвайки геймпад, за да преместите Марио в момента, в който забележите, или да натиснете „скок“ бутон в точното време.

2. Те помагат за решаване на проблеми в реалния свят

Игрите също могат да научат на решаване на проблеми и стратегията, което ги прави ценни инструменти за деца и тийнейджъри.

Например, Minecraft предлага редица образователни предимства, като учене на децата как да използват обекти за изследване на среда и решаване на проблеми, докато игри като Civilization и SimCity учат на решаване на проблеми на по-„глобално“ ниво. В SimCity играчите планират град и трябва да помислят предварително, за да помислят как нещо като данъчната ставка може да помогне или да навреди на растежа на техния град или как планирането на улиците и определени зони могат да повлияят на растежа.

Играта също така учи на управление на ресурсите и планиране на основно ниво и върши хубава работа да обясни тези понятия на по-младите геймъри. Обучението и разработването на тези видове стратегии могат да бъдат пряко приложими и за живота.

видеоигри

3. Те упражняват тялото

Освен че могат да „увеличат мозъка ви“, те също могат да ви помогнат да свиете линията на талията като за начало.Игрите на Exergames като Wii Fit през последните десет години преживяват огромно възраждане благодарение на компании като Nintendo и Konami. Как? Заредете сесия на Dance Dance Revolution и танцова рутина – или още по-добре, включете Wii Fit и ще видите точно за какво говорим.

Exergames и фитнес видеоигрите направиха революция в упражненията по изненадващо положителни начини. Наистина, удобството прави такива игри толкова привлекателни, тъй като предлагат лесен начин да „стигнете до фитнес залата“, без физически да ходите на фитнес. А за децата и родителите с натоварен график, подобни игри осигуряват бърз начин да се сдобиете с 30 минути активност и упражнения.

Exergames изправят играчите на крака и се движат, като помагат за циркулацията, съвместната гъвкавост, координацията и баланса. И благодарение на технологиите, много от същите тези игри проследяват вашия напредък, чрез броя ви повторения и дори ви помагат да си поставите цели, за да ви мотивират – и всичко това без ангажимент за членство във фитнес залата.

видео игра

4. Те предлагат други физически ползи

От друга физическа гледна точка, видеоигрите могат да подобрят зрението ви. Проучване на университета в Рочестър доказа, че видеоигрите подобряват зрението, като правят геймърите по-отзивчиви към различни цветови нюанси. Същото проучване, финансирано от Националния институт за очи и Службата за военноморски изследвания, установи, че играчите на екшън игри – като стрелци от първо лице – имат по-добро възприемане на цветовия контраст.

Освен това е доказано, че видеоигрите подобряват уменията за фина моторика в предучилищна възраст, а проучване, публикувано в медицинското списание PLOS One, установи, че хирурзите, които играят видеоигри – по-точно Nintendo Wii – стават по-добри хирурзи! Играейки игри, те са подобрили своята координацията между ръцете и очите и прецизното движение на мускулите – двете основни умения за тяхната практика.

гейминг

Чудесно, значи да играем колкото е възможно повече?

Да, видеоигрите всъщност са добри за Вас на много нива. Разбира се, трябва да добавим, както всичко, за да поддържаме подобни ползи, игрите трябва да се консумират умерено. Да стоиш по цяла нощ, всяка вечер, за да се пребориш с зомбитата? Може би не е най-доброто нещо за вашето здраве.

Искате още един полезен аспект на видеоигрите? Научаването на уменията, необходими за създаване на собствена игра, може да даде на децата и тийнейджърите старт, когато става въпрос за осигуряване на мечтаните стажове и доходоносни работни места по пътя.

Ако предпочитате да играете видео игрите на лаптоп, разгледайте предложенията ни за добри и мощни геймърски лаптопи тук.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *