Mонитор за обработване на снимки

монитор

Що се отнася до отпечатването на вашите снимки или споделянето им онлайн, може би вече сте забелязали, че изглеждат различно на вашия монитор.

Вероятно, защото нямате подходящ монитор, подходящ за обработване на снимки, или не е калибриран. В тази статия ще разгледаме неща, които трябва да знаете, преди да направите покупка. Ще проучим от опции удобни за бюджета до опции за монитор за обработване на снимки от висок клас.

Какъв тип монитор трябва да изберете?

Фотографията и графичната работа изискват цветова точност и най-важното – широка цветова гама.

От многото видове дисплеи на пазара има само един, който постоянно ги предоставя. Технологията се нарича IPS, съкращение за In-Line Switching.

IPS мониторите обикновено предлагат голямо цветово покритие, често показват пълния спектър sRGB, и повечето от AdobeRGB. След калибриране ще получите точен и пълноцветен дисплей. Те ви предоставят широки ъгли на видимост и изключителни нива на яркост.

Така че, според нас, IPS мониторите са най-добрите монитори за обработване на снимки.

екран

Какво да търсите в монитор като фотограф?

Когато избирате най-добрия монитор за обработване на снимки, трябва да имате предвид следните фактори:

Резолюция.

Колкото по-висока е резолюцията, толкова повече съдържание се побира на екрана. Това означава повече от снимките или повече панели за обработка. Можете да видите повече детайли. За обработване на снимки се стремете да имате поне Full HD (1920 × 1080) монитор. Дори може да получите 4K (3840 × 2160) IPS монитор на разумна цена, но по принцип няма горна граница.

фотография

Размер.

По-голям е по-добре. Искате да можете да видите вашето изкуство в пълната му красота. По-големите монитори са по-добри и за очите ви. Търсете 23 ″ или повече.

Цветово пространство.

Правилния цветен дисплей  е от голямо значение. Вашият монитор трябва да покрива най-малко 90% от sRGB и 70% от спектъра на AdobeRGB. Тези цветови спектри са индустриални стандарти. sRGB е стандартното 8-битово цветово пространство за уеб. Всичко, което стигне до интернет, е в sRGB. AdobeRGB е по-широк спектър от цветове.

Яркост.

Този фактор не е проблем с IPS монитор. И все пак, имайте предвид, че наличието на ярък дисплей е полезно. Повечето от нас нямат пълна тъмнина в редакционните си стаи.

монитор цветове

Въртене.

Голяма част от мониторите предлагат опцията да се завърти на 90 градуса. Ако има вероятност да обработвате много портрети, това е много полезно. Не много отдавна това беше характеристика само на професионални монитори, така че се възползвайте от това.

Време за реакция.

За редактирането на снимки бързото време за реакция не е от решаващо значение. Ако обаче редактирате и видеоклипове, внимавайте. Търсете 10ms или по-малко.

Нива на черно.

IPS екраните никога няма да достигнат същите нива на черно като OLED. Но има разлики между IPS и IPS и в нивата на черно. Търсете най-тъмното, което можеш да намерите. Няма стандартизирани мерки за това. Трябва да разгледате сайтове за преглед като Rtings, за да го проверите.

Настройки за калибриране.

Ако купувате по-евтин монитор за обработка, уверете се, че предлага достатъчно възможности за калибриране на монитора. На повечето средни и професионални дисплеи има меню за услуги. Той позволява пълно 8-битово калибриране, от RGB (0,0,0) до (255,255,255). Като алтернатива някои предлагат калибриране на цветовете от 1 до 100. За повечето потребители това е достатъчно.

настройки монитор

Ъгъл на видимост.

Не забравяйте да закупите монитор с адекватни ъгли на видимост – поне 160 градуса във всяка посока. IPS мониторите са чудесни в това отношение.
Важно е да се отбележи, че е най-добре да закупите висококачествен монитор от известен производител. Те включват Eizo, Dell, LG, BenQ и няколко други, които може да разгледате на нашия сайт.
Най-важното е предварително да направите своето проучване и да изберете отговорно.

Как вашият избор на монитор влияе върху работата ви?

Изборът на монитор може да окаже значително влияние върху работата ви. Ето няколко причини защо.

Точност на цветното възпроизвеждане

Първо, цветното възпроизвеждане е от съществено значение за всяко визуално произведение на изкуството. И когато вие сте този, който го създава, той става още по-важен.
Помислете за това: ако не можете да видите произведението в истинските му цветове, никой не може. В крайния резултат, било то снимка, филм или графика, ще има липса на цветни детайли. Такива разлики могат значително да променят снимката. Преминаването към по-хладни тонове може да съобщава точно обратното на това, което сте възнамерявали.
Наличието на монитор, който може да показва вярна, калибрирана точност на цветовете е задължително.

цветове екран

Може да попитате: почти никой няма калибриран монитор, така че защо да го направя?

Работата е там, че ако обработите изображението правилно, то няма да изглежда много различно никъде. Но ако дисплеят ви е твърде топъл, снимките, гледани на по-хладен монитор, ще изглеждат много студени. (И обратното.)

Размери

Друг съществен фактор е размерът и резолюцията на дисплея.
С малки монитори с ниска резолюция идват проблеми. Може да не успеете да видите снимката с пълни детайли. Разбира се, винаги можете да намалите мащаба, но тогава детайлите се замъгляват.

Трябва да изберете да видите или детайлите, или цялото изображение.
Мониторите с висока резолюция могат да предложат същото изживяване като големите разпечатки. Можете да видите цялото изображение, но същевременно да наблюдавате детайлите. Това се превръща в изображения, които се усещат по-пълни и всеобхватни.

фотография

Също така, използването на не един, а два монитора може да повиши продуктивността на работата ви значително. Как да го направите можете да прочетете тук.

Заключение

Като всеотдаен фотограф, вероятно сте инвестирали значителна сума в оборудването си.

Използването на подходящ монитор повишава качеството на вашата работа. Закупуването на висококачествен монитор е мъдро решение, решение, което ще има ефект върху всичко, което правите.
Най-добре е да закупите IPS монитор от известна марка. След калибриране ще имате монитор, който е много подходящ дори за професионално изкуство. След като вече имате нужната информация, може да изберете най-подходящия за вас монитор от сайта на PIC.

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. илиев каза:

    Браво, полезна статия! ОСобено за фотографи и видеооператори, хора, които прекарват часове наред зад компютъра

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *