Избрахме за Вас
17.07.2015

Windows 10 – всичко, което ви вълнува и още полезна информация!

Windows 10Windows-10-Users-Want-Microsoft-to-Go-All-in-on-the-Flat-Design-462419-2

 

 

Какво да очакваме от него?

С новия Windows  10  компанията Microsoft има за цел да се премахнат стари грешки и проблеми , който се получаваха при Windows 8 и 8.1, както и да променят малко концепцията на самата операционна система. Идеята за Windows 8.1 беше да се обединят всички мобилни и настолни устройства с една операционна система. Дори Аpple с  тяхната добре разработена  операционна система напредваха бавно, сравнение с темповете на компанията в Редмонд.

С пускането на Windows 8, Microsoft се отърваха от менюто Start и създадоха friendly Start screen. Този екран включва набор от прозорци,  които при отваряне и затваряне много се доближава до работата с мобилни приложения. Въпреки това, все още се нуждаете от отделни апликации и интерфейси за приложенията. Това постави Windows в голяма криза,  тъй като превключването от един интерфейс на друг не е много улеснено за крайния потребител и честно казано леко дразнещо. Това е тромав и бавен процес за крайния потребител застанал с мишка и клавиатура пред своя десктоп компютър.

С навлизането на новия Windows 10 специалистите са се постарали да изчистят  тези грешки и са се постарали интерерфейса да бъде насочен по – скоро към традиционния за window, което осигурява едно бързо и приятно мобилно изживяване. Microsoft все още иска да използва само една операционна система за всички техни устройства и с Windows 10 превключването  между тях ще бъде много лесно.

Кога ще бъде пуснат?

Доста неща се изговориха за пускането му това лято и слуховете гласяха, че в края на сезона ще бъде вече достъпен. За наша радост слуховете се оказаха верни и от Microsoft обявиха датата 29 юли  тази година да бъде официално представен.

Ако разполагате с лицензирана версия, който и да е вид Windows 7, 8 Или 8.1 ( без корпоративните лицензи ), се очаква да получите безплатен ъпдейт към новата операционна с-ма, един дързък и може би не толкова очакван ход от страна на Майкрософт. Макар и официалната дата да е 29 юли, напълно е възможно вече в системния трей, да получавате съобщение да запазите своята безплатна бройка Windows 10. Ако следвате няколкото стъпки на регистрация, можете да подготвите компютъра си за ъпдейт към новата операционна система. Ако не сте получили такова съобщение, може да се наложи да обновите до край вашия Windows ( ако не сте го направили ) и да изчакате скоро появяването на същата покана и за вас. Тук ще вмъкнем едно уточнение, нямаме официално информация от Майкрософт, че пиратските версии на Windows 7 и 8 дори да получат  ъпдейт към 10, това ще ги направи легални. Изговориха се много неща, но надали Майкрософт ще лицензират току така милионите пиратски Window-и. Всичкото това безплатно преминаване за лицензираните системи ще бъде налично ако се направи в рамките на първата година от официалния релийз на операционната система.

 

Колко ще струва?4740e8479c12a8c9013445603f4d520d

Както вече споменахме ще бъде безплатен, ако го обновите до година след официалното пускане на Windows 10 и естествено за да е всичко легално, вашето копие на Windows 7,8 или 8.1 да е лицензирано . Иначе цената за Home версията  ще бъде 119$, а Pro версията се очаква да се предлага на 199$.

Тук за съжаление идва още една неприятна новина за някой потребители. Ако ползвате  Windows Vista или Xp вие няма да можете да се възползвате  от безплатния ъпгрейд. Така, че помислете добре  и проверете преди да решите да се възползвате от условията , които предлагат.

Цените разбира се ще варират различно на различните пазари, така че нашият съвет е да помислите коя версия ще бъде най – подходяща за вашите нужди преди да закупите новата си операционна система.

Какво включва?
Доста варианти вече са потвърдени така,че в долните редове може да разгледаме някой от тях:

IoT

Mobile

Home

Education

Enterprise

Mobile Enterprise

Professional
Всяка версия ще излезе и  със  специфичен набор от функции.Преди да решите коя версия да купите, проверете наличните функции и характеристики.

Как да го получим?
Ако вашия по – стар Windows e лицензиран стъпките са лесни и прости.

Бъдещи актуализации?
Вече се говори за първите актуализации, но неможем да кажем и гарантираме нищо със сигурност , за сега се носят само слухове и предположения., но ако  тези слухове се потвърдят ще бъдат добавени доста голям набот от нови функции.

Microsoft Edge

Project Spartan отдавна се нарича убиецът  на Internet Explorer. Искам да кажа наистина, кой още използва IE вече така или иначе? Microsoft обяви, че официалното име на Project Spartan е Microsoft Edge и това е официално новият браузър, който ще върви с Windows 10. Надяваме се , че ще ви даде едно напълно уникално и по-персонализирано преживяване, тъй като  ви позволява да се маркират отделни страници и водите лични  бележки сърфирайки в интернет пространството.

Разбира се, не очаквайте Internet Explorer,  да си отиде така лесно.  Мениджърa на Microsoft Group отговарящ  за Internet Explorer  -Jason Weber потвърди,  че Spartan или Edge не е заместител на Internet Explorer, а по-скоро втори браузър, който можете да използвате. Така, че ако сте с бизнес, при който се нуждаете да използвате IE за уеб приложения,  ще  можете да продължите да оперирате на своя IE.

Cortana

3 (2)Персоналния ви асистент по подобие на вече познатите конкуренти  Siri (Apple) и Google Now(Google inc.)  се нарича Cortana, който в момента се поддържа от смартфони с Windows 8 mobile. С Cortana лесно щe можете да извършвате своeтo търсене в мрежата, или да намирате  лесно любимите си ресторанти.  Ето и нещо интересно, което предлага Cortana – търсения ще могат да се осъществяват и с гласови  команди  като например: “Покажи ми снимките от юни”.

„Новото“ старо Start menu

1В Windows 10 правят и голямото си завръщане на start бутона, с който лесно ще менажирате своите любими приложения и да оформяте интерфейса по ваш вкус. След не малка доза натиск от потребителите и тестери на Windows 8 и 8.1, Microsoft решиха да се вслушат в гласа на масите и връщат добре познатото и удобно меню.

Това не е всичко.

Window e помислил и за свойте геймъри. Xbox приложението е вече налично за новата версия и лесно ще можете да качвате свойте резултати, да се съревновавате с приятели и да записвате своите гейм сесии. Колкото до офис потребителите, заедно с новия Windows очакваме и новия офис пакет 2016, за него нямаме много информация, но от софтуерния гигант обещават много нови функционалности, които в комбинация с новия Windows ще правят работата в офиса лесна и приятна.

Накрая ще кажем,  че ако имате лицензиран Windows лесно и бързо ще обновите наличната си версия с най новата,  която ще бъде по-бърза и по-функционална. Доста хора са свикнали с по – старите версии ,но никога няма да е  късно да опитате нещо ново и по-добро.2

Последвайте ни:
Instagram
Twitter
Visit Us
Follow Me
Youtube
Youtube
RSS

About this author

0 comments

There are no comments for this post yet.

Be the first to comment. Click here.

Избрахме за Вас