Избор на нов лаптоп – 2023

Избор на нов лаптоп - 2023

Как да изберем нов лаптоп?

Ако се интересувате от разумно пазаруване, актуални мнения или оценки на най-новите продукти. Ако искате да направите възможно най-добрата покупка на лаптоп точно за вашите нужди. В такъв случай сте попаднали на правилното място. Ние искаме да ви помогнем да направите най-добрия избор на нов лаптоп през 2023. Естествено съобразен според бюджета и нуждите ви. Затова ви даваме всички наши топ препоръки, преди да вземете окончателно решение за закупуване на новия си лаптоп.

Нашия екип от експерти прекарва десетки часове в изследвания, за да ви предостави най-добрите модели на пазара. Ръководството ни съдържа хиляди продукти в различни бюджети и категории. Стремим се да ви осигурим богат ресурс от информация събрана на едно място. Така ще ви спестим ценно време за ненужни изследвания на избраните от вас продукти. За целта сме подготвили полезна информация и няколко категории, които да направят избора ви още по-лесен.

Как ще използвате вашият лаптоп?

Лека употреба: Сърфиране в интернет, плащане на сметки онлайн, и-мейли и социални мрежи, организиране и споделяне на снимки.
Ежедневна употреба: Съхраняване и стрийминг на филми и музика, задачи като електронни таблици и създаване на документи.
Взискателна употреба: Мултитаскинг с няколко раздела и програми, сложни графики, редактиране на снимки и видео. Игра на средно тежки и тежки игри.
По-взискателните потребители ще искат да инвестират малко повече в по-висока разделителна способност на екрана, по-бърз процесор, лаптоп с външна, а не вградена видеокарта, повече системна памет и място за съхранение.

Колко важна е мобилността на лаптопа за вас?

Размера на екрана, вида и мощността на вградените устройства за съхранение, както и наличието или липсата на оптично устройство засяга размера и теглото на лаптопа. Лаптопите обикновено попадат в три категории на теглото:

под 1.8 кг: Тези рационализирани лаптопи са страхотни за ученици, студенти и туристи, които имат необходимост от изпълнение на основните нужди. Например работа с електронна поща и организиране на уеб задачи в движение.
1.8 – 2.3 кг: Този избор на среден клас осигурява баланс между мощност и преносимост. Чудесен за потребители, които понякога работят извън офиса – от кафенетата и летищата.
над 2.3 кг: Тези модели осигуряват мощна обработка и по-големи екрани. Идеални за геймъри и професионалисти, които рядко използват своите лаптопи далеч от бюрата си.

Дали вашият лаптоп изглежда и се чувства добре?

Можете да научите много за лаптопа от боравенето с него. Пантите и обкова трябва да са достатъчно здрави, за да издържат на ежедневна употреба. Тествайте капака и тялото, обикновено изработени от пластмаса или алуминий, за да видите дали те са адекватно твърди и леки. Уверете се, че разстоянието между тях и дълбочината на клавиатурата ви позволява удобно писане. Бутоните, тъчпада и мишката трябва да ви позволяват солидно кликане, превъртане и увеличаване без пропускане.

В случай, че често работите в слабо осветена среда е добре да гледате за лаптопи с подсветка на клавиатурата. Ако сте свикнали да използвате българските букви на клавиатурата и не ползвате фонетичната, тогава обърнете внимание дали лаптопа има БДС кирилизация. Също така, ако разчитате на 10-те цифри за въвеждане на данни, се уверете, че устройството, което изберете има цифрова клавиатура. Ако нямате възможност да го проверите лично, можете да проверите продуктови страници и потребителски мнения. Там гледайте за повтарящи се коментари за външен вид и качество на изработката.

Екранни функции
Размер на екрана

Размерите на екраните на лаптопа варират от 11 до 17 инча. По-големият екран е идеален за игри, гледане на филми, снимки и видео редактиране и разглеждане на документи. Имайте предвид, че такъв екран може да увеличи общите размери, тегло и енергийна консумация на лаптопа. По-малкият екран пък е особено удобен, когато често сте на път или извън офиса и дома, защото е по-компактен и лек.

Резолюция

Високата разделителна способност се равнява на по-добро качество на картината. Лаптоп екраните идват с редица резолюции (измерват се в пиксели, хоризонтала х вертикала):

HD: 1366 x 768 резолюция е добре е за уеб-сърфиране, електронна поща и основни изчислителни задачи.
Full HD: 1920 x 1080 резолюция позволява да гледате Blu-Ray филми и играете видео игри, без да губите качество на детайлност.
2K Quad HD: 2560 x 1440 резолюция визуализира наситени цветове и кристално ясни картини за пълно потапяне при преглед и обработка на такива изображения. Такива дисплеи може да намерите в моделите от висок клас.
4K Ultra HD: 3840 х 2160 резолюция създава богати цветове и изображения за преглед и редактиране на невероятно реалистични картини и графики. Подобни дисплеи може да откриете в моделите от най-висок клас.
WUXGA, WQXGA и WQUXGA: 1920 х 1200, 2560 х 1600 и 3840 x 2400 резолюции са с изключително висока плътност на пикселите, което създава отчетливи детайли и текст, идеални за професионална фото, видео и графична работа. Чудесни за филми и игри с високо качество.

Видове дисплеи

Различните технологии на дисплея дават различни цветове и нива на яркост. Много лаптопи използват LED подсветка, която може да показва ярки цветове без източване на батерията. Ако планирате да използвате вашия лаптоп, за да гледате филми и предавания със семейството или приятели, изберете дисплей с IPS панел за по-широки ъгли на видимост. Екрани с гланцово покритие обикновено се предоставят с по-богати цветове и по-тъмно черно, а матовия дисплей ще намали заслепяването, ако често работите на открито или в близост до прозорци.

Touch сензорни дисплеи

Лаптопите със сензорен екран правят работата с вашия преносим компютър по-интуитивна. Докоснете, за да изберете, задръжте и плъзнете, за да премествате елементи, тласнете да превъртите и щипнете за увеличение, както бихте направили на смартфон или таблет. В момента на разположение са много модели с Windows готови за работа и забавления още с пускането си.

OLED дисплеи

OLED дисплеите са бъдещето на технологията. Те са ефективни, тънки и изключително гъвкави. Това позволява на лаптопите с такива дисплеи да визуализират страхотни цветове и контраст, широк зрителен ъгъл и подобрено качество и яркост на картината. Голяма част от моделите са с Windows, за да сте винаги готови за всяка задача, която ви очаква.

Процесори

Процесорът на вашия лаптоп е неговия мозък. Работата в комбинация със системната памет и неговата мощност определят сложността на софтуера, с който може да работи, колко програми можете да имате пуснати по едно и също време, и колко бързо тези програми ще се изпълняват. Масово лаптопите разполагат с Intel или AMD процесор.

Intel процесори:

Pentium и Celeron: Процесорите са подходящи основно за електронна поща, интернет, музика, филми и по-леки задачи. Моделите с 4-ядра се справят добре и с по-сложни задачи, но тяхната скорост и мултитаскинг възможности са ограничени.
Corе i3: Процесорът е повече от достатъчен за ежедневните нужди като електронна поща, интернет и производители задачи. Идеален е за слушане на музика и гледане на филми.
Core i5: Среден-клас процесор с достатъчно мощ за повечето изчислителни задачи и мултитаскинг. Ще можете да стриймвате спортни предавания, докато преглеждате резултати и изпращате мейли по електронната си поща.
Core i7: Висок-клас мощен процесор за още по-добра производителност. Предпочитаният избор на напредналите потребители, като геймъри, графични дизайнери, фотографи и видеооператори. Той се отличава със сериозен мултитаскинг, мултимедия и създаване на проекти в 3D или с висока разделителна способност.
Core i9: Най-високия потребителски клас процесор. Това е любимият избор на хардкор геймърите или професионалните играчи.

AMD процесори:

Atlon: Процесор с достатъчно производителност отговаряща на съвременните основни компютърни дейности. Подходящ за завършване на ежедневните задачи и стрийминг на любимите ви филми и музика у дома или в движение.
Ryzen 3: Започнете с този бърз процесор за производителност в движение, за да сърфирате, стриймвате и редактирате с увереност.
Ryzen 5: Процесорът с мощна производителност и незабавна реакция, от който се нуждаете. Подходящ, за да вършите много задачи едновременно, както за работа, така и за забавление.
Ryzen 7: Процесор с върховна производителност и невероятен живот на батерията. Подходящ за взискателни потребители, които имат високи очаквания за продуктивност при сериозна работа или игри.
Ryzen 9: Процесор с максимална производителност за професионален гейминг и създаване на съдържание от високо ниво.

Съществуват варианти в рамките на процесорните класове. Лаптопи, предназначени за изключително дълъг живот на батерията, често включват версия с ултра-ниско напрежение на изброените процесори. Това обаче, обикновено жертва от скоростта на обработка. За тежки графики, работа или игри, изберете лаптоп с отделна графична карта и видео памет. Тя, за разлика от интегрираната, ви дава възможност за по-бърз мултитаскинг и по-гладка обработка докато гледате филми, играете игри или работите.

RAM памет за лаптоп
Памет (RAM)

Памет с произволен достъп, или RAM, е важна, защото помага на вашия процесор да се справя с множество задачи едновременно. В момента най-разпространени са два вида памет – DDR4 и DDR5. Макар и по-скъпа DDR5 е доста по-бърза от DDR4. Изисква се минимум 4 GB за базовите лаптопи, които ще извършват леки компютърни дейности. 8 GB, 12 GB или 16 GB се препоръчва за редактиране на графики, снимки или видео. Ако ще работите върху няколко сложни проекта едновременно, тогава е добре да гледате лаптопи с 32 GB RAM. Повечето лаптопи имат предварително вградена 8 GB – 16 GB памет. Ако мислите, че може да ви е необходима повече памет за в бъдеще, изберете модел, който ви позволява да разширите своята RAM.

SSD и HDD за лаптоп
Вътрешна памет

Традиционните твърди дискове предлагат по-голям капацитет за съхранение, но добавят към лаптопа тегло и дебелина, също така генерират топлина и шум. Алтернативните SSD дискове или флаш, са много по-леки, по-бързи, не отделят топлина и са по-тихи от стандартните твърди дискове, но те също така са по-скъпи за единица GB, така че обикновено осигуряват по-малко пространство за съхранение. Някои лаптопи разполагат с хибридно задвижване, което съчетава големия капацитет за съхранение на твърдия диск и бързата скорост на SSD диска. Това е особено подходящ вариант за хора, които им трябва голямо пространство за съхранение на файлове – снимки, музика и филми, и бърза скорост за работа с необходимите им програми.

Твърди (HDD) дискове

Традиционните механични твърди дискове са най-често срещаният тип за съхранение на данни, защото те са сравнително евтини и предлагат огромни възможности и капацитет. Но те също така добавят значително тегло и дебелина на лаптопа, и генерират едновременно с това топлина и шум. Те се предлагат в две стандартни скорости: 5400 оборота в минута, която е достатъчна за уеб сърфиране, електронни съобщения, обработка и създаване на документи. Твърдите дискове с 7200 оборота в минута, прехвърлят данните по-бързо, което е от полза, ако редовно се работи с големи файлове.

Solid-State Drive (SSD) дискове

Твърдотелните дискове, известни като SSD са в пъти по-бързи от стандартните твърди дискове, но обикновено предлагат далеч по-малък капацитет. Те също така предлагат огромни предимства в размер, тегло и ефективна мощност заедно с незначително отделяне на топлинна енергия и безшумна работа, което ги прави идеален избор за ултратънки и ултралеки лаптопи. За разлика от твърдите дискове, SSD дисковете нямат никакви движещи се части, за да се износват. В някои лаптопи се използват SSD за всички съхранения. Други се предлагат с по-малко SSD за операционната система и приложенията (което би им позволило по-бързо стартиране) в комбинация с традиционен твърд диск за общо съхранение на данни.

Живот на батерията

Живота на батерията варира от няколко часа до 12 часа или повече в зависимост от модела. В днешно време лаптопите съдържат смарт чипове, които се грижат за поддържането на дългия живот на батерията му. Вземете под внимание, обаче това, че лаптоп подобренията ще източват батерията му по-бързо. Например увеличаване на процесорната мощ, добавяне на още екрани, по-бърз HDD или SSD диск, или добавянето на оптично устройство.

Портове на лаптоп
Портове и свързване

Лаптопите обикновено предоставят няколко възможности за поддържане на връзка с интернет, както и с други устройства. Повечето лаптопи предоставят най-новите безжични стандарти плюс Bluetooth възможности, така че лесно можете да синхронизирате вашия смартфон, таблет, периферия и други преносими устройства. Ако често пътувате, помислете за лаптоп, който се свързва към мрежата чрез 4G/5G LTE, така че да можете да получите достъп до нея, дори когато не сте близо до Wi-Fi хотспот.

Следете за следните портове, които обикновено се използват за свързване на монитори, телевизори, смартфони, таблети, периферия и други устройства:
USB 2.0: Свързване на външни устройства, игрови контролери, смартфони, MP3 плейъри и други аксесоари.
USB 3.0: Трансфер на данни по-бързо от USB 2.0, но само когато се използва с USB 3.0 устройства.
USB Type-C: Конектор със симетрична форма (може да се обръща на 180°). Той позволява по-висока скорост на пренос на данни – до 10 Gbps, която е възможна само с устройства, поддържащи последната версия на стандарта.
HDMI: Осигурява връзка между всяко дигитално устройство, притежаващо подобен интерфейс, като проектори, монитори с висока резолюция, както и към телевизори.
3.5 мм жак: Комбиниран аудио жак за слушалки и микрофон.
RJ-45 порт: Осигурява стабилна жична връзка с интернет чрез LAN кабел.
Media четец за карти: Прехвърляне на снимки чрез карта памет от смартфон, таблет, фотоапарат или видеокамера.

Пазарувайте онлайн или във физическите ни магазини

Намерете голямо разнообразие от лаптопи на сайта ни www.pic.bg или в представителните ни офиси, където ще откриете нашите специалисти, готови да отговарят на всички ваши въпроси.

За още полезна информация може да прочетете статиите ни за 9 полезни съвета след закупуването на нов лаптоп или за 7 съвета как да спестите, за да си купите нов лаптоп.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *