9 полезни съвета след закупуването на нов лаптоп

В днешно време всички ние сме обвързани с нашите устройства, от смартфони до преносими компютри и дори настолни компютри. В този модерен свят, в който живеем, връзката ни с технологиите е тясно свързана. Ето защо закупуването на нов лаптоп е толкова забавно. Независимо дали сте компютърен експерт или просто обикновен потребител, закупуването и разопаковането му е винаги интересно. Новият ни лаптоп винаги е по-бърз, по-надежден и по-чист, в сравнение със старата ни машина.
При закупуването си мислите, че сте готови за действия, но на практика се оказва, че нещата не стоят точно по този начин. Оказва се, че ще трябва да го конфигурирате за вашите нужди, в противен случай, може да имате доста проблеми като злонамерен софтуер например.

Днес ще разгледаме 9 полезни съвета след покупката на нов лаптоп, които трябва да приложите след закупуване на нов лаптоп, така че да можете да го конфигурирате правилно и да го подготвите да бъде използван ден след ден, както за работа, така и за забавление.

1. Проверете кутията си

Доста рядко се случва, но по някога е възможно да липсват неща от комплекта на новия ви лаптоп, които могат да се окажат ценни. Пример за това са забравена гаранция или просто част от захранващия кабел на лаптопа. Ако нещо липсва свържете се с магазина или компанията от, която сте го закупили и им обяснете своя проблеми, повечето са лоялни към клиентите си и ще се отзоват веднага.

2. Запазете документацията съпътстваща продукта

При закупуването на продукта ще ви бъде предоставена гаранция, информация за гаранцията, документация към лаптопа ви, касова бележка. За юридически лица и ще бъде приложена и фактура.
Тук е момента да ви посъветваме да запазите тази документация, защото не се знае какво може да се случи в бъдеще. Най-малкото това е доказателство, че точно вие сте собственик на този лаптоп.

3. Свържете вашия лаптоп

След като сте установили, че имате всичко необходимо, е време да бъде настроен.

4. Настройте своя акаунт

При стартиране на лаптопа, вече може да настроите своя акаунт, или може да бъдете подканени към това. Ако слагате парола, няма да е лошо да я запишете като за начало, за да не я забравите по-късно, поне на първо време. След това ще трябва да отделите и известно време да настроите и мрежата си, била тя жична или безжична, за да имате достъп до интернет.

5. Премахнете излишните неща

След закупуването на вашия лаптоп, съпътстващия софтуер е инсталиран предварително, но доста често при стартирането ще ви изкачат предложения да се регистрирате или да свалите различни игри или програми. В повечето случай се изисква закупуването им, за да бъдат легални. Нашия съвет е – отървете се от тях.

6. Стартирайте всички необходими ъпдейти, за които ви запита вашата операционна система

Много хора игнорират ъпдейтите, след което се мъчат да решат даден проблем, който е възникнал в хода на работа. Инсталацията на по-нов драйвър, в повечето случаи, решава проблема. Също така, доста ъпдейти ви пазят и от злонамерени атаки. Така че, нашия съвет е да конфигурирате правилно вашата машина и да свалите новостите, които изисква вашата операционна система.

7. Инсталирайте антивирусен софтуер

Това е едно от най- важните неща за вашия лаптоп, ако искате да не се притеснявате за неща, които могат да ви навлекат доста проблеми.
Windows 10 идва с инсталиран такъв, но ако сте фен на 7-цата или друга операционна система, задължително ще ви е нужен такъв софтуер.
Не стартирате сърфирането, преди да сте се убедили, че сте защитени и сте свалили последните актуализации на своята антивирусна програма. Интернет може да бъде както добро така и доста злонамерено място за всеки един потребител.

8. Инсталирайте нужния софтуер

След като сте актуализирали вашата операционна система, подкарали сте и антивирусната програма, идва и набор от софтуер, които ще ви бъде от полза за в бъдеще.

Ето и нашите препоръки:

– Microsoft Office
– Adobe Reader
– Adobe Flash

Ще ви бъде нужен и браузър за сърфиране в интернет, едни от нашите предложения са:

– Google Chrome
– Mozila Firefox

Това не са всички неща, които ще ви бъдат нужни, но определено могат да ви спестят доста проблеми и главоболия.

9. Копирайте старата си информация

Сега след като сте инсталирали набора от софтуер и сте направили нужните актуализации, е време да прехвърлите файловете от стария си лаптоп, а как става това ще ви запознаем в следващите редове:

Един от лесните начини за прехвърляне на информация и сигурен, че имате достъп до вашите файлове отвсякъде са Dropbox или GoogleDrive. Това са така наречените облачни пространства, в които може да качите вашата информация, снимки и други важни за вас неща. Разбира се има и методи, които не изискват достъп до интернет като например външен хард диск или USB флашка. Външният хард диск не е евтина инвестиция, но ако вземете такъв с по-голямо пространство винаги ще можете да съхранявате старата си информация на него. Ще можете да правите и копия на новата, тоест ще бъдете спокойни за всички важни неща на компютъра ви, имайки резервно копие. Флаш паметта също не е за подценяване, тя е доста по-евтино решение и по-преносимо, но за съжаление няма такъв капацитет на памет за всички ваши стари и нови файлове.

Заключение:

Закупуването на нов лаптоп винаги е забавно и вълнуващо, поне ние не познаваме клиенти, които да не се вълнуват малко или много. Доста често хората са объркани в избора си, но затова има наши консултанти, които са готови винаги да ви изслушат и да предложат най-добрия продукт за вашите нужди. А ако нещо се обърка винаги може да разчитате на нашия оторизиран сервиз. Успех с новата ви придобивка.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *