Лаптоп за програмиране – кратко ръководство

Избор на лаптоп за програмиране

Програмирането може да бъде много забавна и интересна професия, но ще ви е необходим лаптоп за програмиране, който е предназначен за вашите нужди.

Избора на подходящия лаптоп за „кодиране / писане на код“, ускорява задачите и процесите. Това от своя страна увеличава производителността на всеки начинаещ или напреднал програмист. Проблемът е, че има стотици различни лаптопи, от които можете да избирате. Много от тях ще ви позволят да пишете приложения, но може да не са най-добрите варианти за вашите нужди.

Ако имате бюджет, може да откриете, че е особено трудно да изберете най-добрата конфигурация за програмиране. За да намерите лаптоп, който е идеален за нуждите ви като програмист, трябва да знаете какво точно да търсите.

КАКВИ ХАРАКТЕРИСТИКИ ТРЯБВА ДА ПРИТЕЖАВА ЛАПТОП ЗА ПРОГРАМИРАНЕ?

HDD vs SSD

Един от първите компоненти, който трябва да имате предвид е твърдият диск. Много съвременни лаптопи са оборудвани със SSD диск и HDD хард диск. По отношение на производителността, SSD е много по-добър от стандартен твърд диск. Той е много по-бърз при достъпа до съхраняваната информация. SSD диска може да бъде използван за инсталиране на приложения, а на стандартния HDD диск да бъдат записвани вече готовите проекти.

Присъствието на SSD е задължително! Ако решите да закупите лаптоп без SSD е възможно да добавите такова в сервиз, но той трябва да бъде оторизиран, за да не изгубите гаранцията на новата машина. Ние от PIC предлагаме добавяне на различни хардуерни компоненти така, че да изберете точната конфигурация лаптоп с параметри, които наистина са ви необходими без да жертвате гаранцията си.

Защо SSD и колко GB?

Тъй като SSD има достъп до информацията много ефикасно, няма да е нужно да отделяте много време, за да се зареждат файлове и Windows. 256 GB SSD е напълно достатъчно за съхраняване на най-важните ви програми. Стандартния HDD диск в повечето „high end“ и „middle-range” лаптопи е 1000 GB, който ще ви бъде напълно достатъчен.

Колко RAM ми трябва?

След като завършите проекта, ще трябва да изпълните кода като програма, а компютърът ви ще използва RAM паметта. Най-вероятно освен да пишете код, ще имате и около 10-15 таба в Chrome, а може би и отворен Photoshop (ако се занимавате с front-end), така че желателно е да имате поне 8 GB RAM (ако сте начинаещ) и от 12 до 16 GB препоръчителна.

Мощен процесор

Когато търсите добър лаптоп за програмиране според вашите нужди, трябва да разберете, че процесорът е изключително важен.

Процесорът е отговорен за обработката на милиони бита информация, ако вашият лаптоп няма добър процесор (CPU), другите компоненти са почти безполезни. Силата на процесора се измерва в GHz, но по-високият брой не винаги означава по-добра производителност.

По-нов процесор може да има по-ниска скорост в GHz, отколкото по-стар процесор, но по отношение на производителността, той може да бъде далеч по-ефикасен. Препоръчваме ви 4 или 6-ядрен процесор от 10-то или 11-то поколение Intel® Core™ i5, Intel® Core™ i7 или AMD Ryzen™ 5, AMD Ryzen™ 7.

Видео карта

Графичната карта е това, което компютърът ви използва за обработка на игри и графики. За повечето програмни цели графичната карта не е особено важна.

Повечето нови процесори, като процесорите на Intel® Core™ i5, Core™ i7 и на AMD Ryzen™ 5, Ryzen™ 7, идват с вградени видео карти и макар, че не са подходящи за игри, те вършат добра работа за целите на програмирането. Ние от PIC препоръчваме видеокартата да бъде NVIDIA или AMD, защото не знаете какво ще ви подхвърли работата, за това е добре да бъдете добре подготвени.

Портове

Обърнете внимание на портовете на набелязания от вас лаптоп. Помислете дали ще свързвате втори монитор, мишка и клавиатура, външно охлаждане или външен хард диск. Броя на USB портовете също може да бъде увеличен с външен USB Hub със собствено захранване.

Живот на батерията

Ако ще прекарате по-голямата част от времето си в близост до електрически контакт, тогава животът на батерията не трябва да бъде приоритет. Въпреки това, ако смятате, че ще отделите много време за програмиране далеч от стандартен източник на енергия, тогава лаптоп с по-дълъг живот на батерията си заслужава да се обмисли.

Може да разгледате нашите базови предложения

  • 8 GB RAM
  • Intel Core i5 (4 или 6-ядрен), AMD Ryzen 5 (4 или 6-ядрен)
  • 1000 GB HDD
  • 120 – 250 GB SSD
  • Вградена видеокарта

Или предложенията ни от среден клас

  • 8 – 16 GB RAM
  • Intel Core i7 (4 или 6-ядрен), AMD Ryzen 7 (4-ядрен)
  • 1000 GB HDD
  • 250 – 500 GB SSD
  • Външна видеокарта

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *