Статии
19.11.2014

Как да изберем таблет за възрастен?

Операционна система:

Първото нещо, което ще ви посрещне щом включите вашето устройство е операционната система.

Има няколко вида операционни системи, всяка със своите предимства и недостатъци. Но за да изберете правилната ОС за вас е необходимо предварително да сте наясно за какво ще използвате таблета – за офис приложения, работа с документи, игри, мултимедия, сърфиране в интернет, преглед и обработка на снимки…

apple_tablet_mock_up_640Една от най-разпространените операционни системи е iOS – система, разработена от Apple, съвместима единствено с техните устройства. Продуктите на Apple бяха едни от първите на пазара на смарт устройствата, вкл. таблети и към момента запазват своите водещи позиции, като продължават да се усъвършенстват. Има разработени много допълнителни приложения, които да бъдат закупени от техния App store, които могат да бъдат тествани, преди да се закупят, както и ограничено количество свободно разпространяеми приложения. Предназначена е предимно за лично ползване, но също така има възможност да замени пълноценно, работата с компютър.

tablet_androidДълго време освен iOS имаше още само една толкова популярна операционна система – Android. Разработена на базата на Linux kernel, от Google. Предпочитана от производителите на мобилни устройства заради своята универсалност и гъвкавост, както и заради пълната интеграция с online продуктите на Google – Gmail, Google docs, Google drive, Picasa, заемащи все по-голям дял от интернет пространството. Изключително податлива на персонализиране, отворена операционна система, за която има разработени огромно количество безплатни и платени приложения, както и има възможност самите потребители да разработят приложения, отговарящи на техните нужди.

Microsoft-surface-Pro-windows8-tabletСлед разработването на Windows 8, оптимизирана за работа с таблети в частност, както и с всички останали мобилни продукти, пазарът на смарт устройства рязко се преподреди, за да се отвори място на новия гигант. Майкрософт разработиха една единна операционна система за всички устройства, като я модифицираха, за да е удобна за ползване и на продукти със сензорен екран, и на настолни такива. Това е единствената версия за таблети, която може да работи с пълната версия на Microsoft Office, както и с други тежки приложения и игри. Бизнес насочена е, но не е подходяща за почти всички останали потребители, тъй като като операционна система е много тежка и заема много от вътрешната памет на устройството.

Освен тези три основни операционни системи има и други като: BlackBerry; Amazon, но те не са много разпростарнени на нашия пазар.

Хардуер:

До голяма степен въпросът за хардуера и производителността му са същите както при настолните компютри и лаптопи – зависят от процесора и RAM паметта.

Колкото по-мощен е процесорът, толкова по-бързо и добре работи таблета и многото стартирани приложения не оказват почти никакво влияние върху бързината на работа. От значение са броя на ядрата на процесора и работната му честота: дву и четириядрени; с тактова честота над 1 GHz и 2 GHz

RAM паметта – това е оперативната памет на устройството и колкото тя е повече, толкова повече приложения могат да се стартират едновременно на таблета. В съвременните таблети започва от 512 МВ, за да стигне до 2000МВ и е с тенденция за повишаване.

Паметта на устройството е два вида – вътрешна /флаш/ памет и външна памет. Вградената памет започва от 4 GB до 16 GB. Допълнителната памет e във вид на SD карти, като за сега лимитът е 64 GB

Екран:

Тук има няколко основни момента на които да се обърне внимание – големината на екрана; разделителната способност.

Размерите на екрана варират от 7 инча до вече 13 инча. Ако използвате устройството си основно за работа – е добре да бъде с по-голям екран, от 10 до 13 инча, за да не се изморяват очите при продължително взиране. Докато ако използвате вашето устройство за сърфиране в интернет, игри, музика, четене в леглото, предпочитания размер е между 7 и 8 инча – по-удобни са за държане, по-малко енергия на батерията се хаби, не са твърде тежки.

От особено значение за ненатоварването на очите е по-високата разделителна способност на таблета. По-изчистеното, по-цветонаситеното изображение не уморява погледа, което е предимство при дълго ползване.

Мрежа и свързване:

За да се използват пълноценно таблетите е необходимо да могат да се свързват с интернет – Wi-Fi, 3G или 4G; с други потребители или устройства – Bluetooth; със сателити – GPS.

За да функционира таблетът на практика се нуждае от интернет. Може да бъде свързан:

*чрез Wi-Fi технология, която позволява безжично свързване, чрез радовълни.

*чрез 3G или 4G. При свързване чрез 3G е необходимо таблета да има съответния модул, карта от мобилен оператор и по този начин ще имате достъп до интернет във всеки един момент. Към момента 4G не се поддържа в България.

В България повечето Wi-Fi мрежи за свободни, но все пак трябва да уточните къде и как ще използвате вашия таблет – Ако сте вкъщи, в офиса или на обществени места със свободни Wi-Fi зони – спокойно можете да си спестите от цената и да се възползвате от Wi-Fi моделите. Ако ще използвате таблета предимно за работа или пък пътувате често – ориентирайте се към 3G вариантите. Обикновено разликата в цената при наличие или липса на 3G модул е към 100лв

Предаването на данни или свързването между различни устройства се извършва посредством Bluetooth – промишлен стандарт за безжична “лична мрежа”, вече и с обхват до 20 м.

Освен интернет модулите някои от таблетите притежават и вграден GPS. По този начин те съчетават таблет и навигация в едно, превръщайки се в мултифункционално устройство, благодарение на което никога няма да се загубите.

Интерфейси и допълнителни възможности:

В зависимост от вида, предназначението си, компонентите таблетите имат различни входове и изходи:

*HDMI – позволява сързването към телевизор с висока резолюция

*FM трансмитер – позволява да се прехвърли звука от таблета в автомобил

* USB – позволява свързване чрез кабел или включване на USB flash drive

* 3,5 мм аудио букса – позволява включване на качествени слушалки или свързване с тонколони

* радио – наличието на радио модул позволява да слушате радио, но в повечето случаи се налага да включите слушалки към таблета, тъй като те изпълняват ролята на антена.

Камера:

Съвременните таблети са оборудвани задължително с минимум една камера, която е разположена на задната част на панела, като все по-често се случва и да има и предна камера, чието предназначение е за видеоразговори и Selfie-снимки. Колкото е по-висока разделителната способност на камерата, толкова крайния резултат са по-качествени снимки и видео.

Батерия:

За таблета, както за всяко мобилно устройство една от най-важните характеристики е мобилността, която се определя от капацитетът на батерията. В момента, в който се разреди батерията на устройството, автоматично отпада неговата портативност. Разреждането на батерията зависи от начина на използване – ако основно се сърфира из интернет е по-бавно, отколкото ако се натоварва устройството с игри или тежки приложения. Но при всички положения е препоръчително да се избере устройство с по-голям капацитет на батерията и по-дълго ориентировъчно време за автономна работа.

А ако търсите таблет, с който да зарадвате някой малчуган – прочетете тук!

Последвайте ни:
Instagram
Twitter
Visit Us
Follow Me
Youtube
Youtube
RSS

About this author

0 comments

There are no comments for this post yet.

Be the first to comment. Click here.

Статии
 
В последно време се забелязват зачестили случаи на атаки с криптовируси....
 
Много от запалените геймъри подхождат подигравателно към идеята за използване на...
 
Можете да използвате лаптопа си без батерията Няма причина лаптопът без...
 
Често чуваме оплаквания за живота на батериите на смартфоните и постоянно...
 
В днешно време всички ние сме обвързани с нашите устройства, от...
 
Ето и някои съвети от нас… Намалете яркостта на дисплея Едно...
 
В случай, че при работа с преносимия или настолния си компютър...
 
Ако често пътувате, постоянно сте в движение и ви е нужно...
 
Програмирането може да бъде много забавна и интересна професия, но ще...
 
Как да изберем нов лаптоп? Ако се интересувате от разумно пазаруване,...
 
Лаптоп за интернет, музика , филми – ако често сваляте филми,...
 
Следващото ръководство  обхваща най-добрите лаптопи до 1300лв на базата на продажби,...
 
И така, стигнали сте до там, че сте събрали приличен бюджет...
 
Едно ниво по-нагоре в ценовия диапазон в нашето ръководство за покупка...
 
С толкова много възможности, които съществуват на пазара и времето за...
 
Що се отнася до отпечатването на вашите снимки или споделянето им...
 
Прегряването на лаптопите е доста често срещано. При по-старите лаптопи това...
 
Преряването на лаптопа е един от основните проблеми, с които вероятно...
 
Остават броени дни до Черния Петък, денят с най-големите намаления през...
 
Какво можем да направим ако разлеем течност върху лаптопа?  Знаете ли...
 
Един ден се събуждате и осъзнавате, че е дошло време за...
 
Решили сте да подмените старото си бюро с ново по-голямо и...
 
Продуктите на Acer са проектирани и тествани в своята надеждност. Въплътили...
 
Всеки път, когато можете да ползвате комбинация от клавиши, вместо да...
 
Скоро излезе нoвa вepcия нa open source софтуера зa 3D дизaйн...
 
Компютрите Apple достигнаха дял от 10%. Това показват данните, проучени от NеtМаrkеtЅhаrе....
 
Кopпopaциятa Іntеl peши oтнoвo дa ce зaeмe c гpaфичнитe пpoцecopи. Нeoтдaвнa...
 
  Днес ще ви дадем няколко съвета за това как да...
 
Паролите винаги са обект на притеснение. Ако трябва да са мега добри,...
 
  Както всички знаем за вредата от радиация от смартфони се спори отдавна...
 
Все още не ясна точната дата на cлeдвaщия гoлям ъпдeйт, но тази...
 
Южнокорейкият технологичен гигант Samsung Electronics стана най-големият производител на чипове в...
 
Днес ще ви покажем някои от най-интересните неща, презентирани на най-голямото...
 
Днес ще ви представим безплатна програма за премахване на ненужните файлове...
 
Днес ще ви представим един безплатен софтуер, с който да защитите...
 
По време на СЕЅ 2018, американската компания Оѕѕіа получи приз за най-добър иновационен...
 
Приложение People Майкрософт засилва социалната си игра с приложението People. Ново...
 
В основната версия на Windows 10 е вграден мениджър на пароли, който, както...
 
По време на мероприятието Samsung Galaxy Unpacked 2016, което се състоя...
 
До броени минути Samsung ще излъчат на живо 360 градусов стриим, в който...
 
Бизнес лаптопите HP ProBook по-достъпни от всякога HP ProBook – една...
 
NVIDIA GeForce GTX980 (8GB GDDR5) за Nootebook е 28 нанометрична видео карта...
 
GeForce 940M с кодово име N16S-GT-S/B е 28 нанометрична графична карта...
 
Brother DCP-T300 – създаден, за да печатате повече и да спестявате...
 
Лаптопите от B серията на Lenovo не се славят с най-мощната...
 
Кратко видео представяне на Dell Inspiron 5559   Лаптопа Dell Inspiron 5559...
 
Лаптоп Dell Inspiron 5558 – сигурен и достъпен лаптоп за всеки...
 
NVIDIA GeForce GTX 960M е 28 нанометрична графична карта от висок...
 
От японската компания напомнят за 5 компонентната гаранция  No Matter What...
 
HP подчертава своята воля и способността за иновации в ноутбук сегмента...
 
HP ProBook – Дизайн, качество и устойчивост Бизнес ориентирания модела на HP ProBook...
 
NVIDIA GeForce GTX 970M е 28 нанометрична графична карта от висок...
 
Видеокарта  NVIDIA GeForce GTX 980M е 28 нанометрична графична карта от...
 
Intel прибави към своята ценови лист нов мобилен процесор. Това е чип с ултра...
 
Nvidia без много излишен шум анонсира, че ще пусне на пазара три...
 
 Lenovo показа нов 2в1 таблет, който може да се трансформира в...
 
Компанията от Лас Вегас представи нов монитор от висок клас  с ултра-тънка...
 
Най-евтините процесори Intel Core от шесто поколение за десктоп компютри бяха...
 
На изложението в Лас Вегас по-рано този месец, американската компания показа...
 
 Когато човек търси високо производителен лаптоп и целите му предимно са...
 
Samsung представи най-новия си модел карта памет – microSD картата PRO Plus 128GB....
 
С появата на 3D-камерите и пускането на операционната система Windows 10 с личния...
 
  Toshiba  изненада приятно технологичните любители за предстоящите празници със своето...
 
Агресивен дизайн и компоненти са отличителните белези на най-новите модели лаптопи...
 
През месец септември Google и NASA закупиха изчислителната система D-Wave 2X...
 
  Докато продажбите на таблетите са се свили в последните няколко години,...
 
Acer представя тази есен пълно бойно снаряжение за геймъри. Два десктоп...
 
Windows празнува 30 години.  Първата версия на платформата дебютира на 20...
 
Google Maps вече и в офлайн режим. Всеки, който иска да...
 
Сигурно имате завидно количество данни, които искате да съхраните на смартфона...
 
Подробности за четири модела  от новите високо-производителни процесори  на Intel Broadwell-E се...
 
Изискан, елегантен, бърз Запазвайки духа на фамилията Nexus, 5X предлага отлична...
 
От 31 октомври 2016 г., производителите на персонални компютри вече нямат...
 
Google планира да създаде универсална операционна система Въпреки че Google не...
 
За живот на пълни обороти Невероятна мощност и стил са  думитe,...
 
Китайския производител Lenovo представи най-големия си таблет Yoga Home 900, който работи под операционната...
 
Toshiba представя уникалния Windows 10 таблет dynaPad, който преоткрива писалката и хартията....
 
Интересът към таблетите намалява и няма признаци за възможен обрат Доставките...
 
Това е геймърският лаптоп с ОС Windows 10 , анонсиран вчера от компанията Hewlett-Packard....
 
Производителят на памети Adata Technology обяви модулите Premier DDR4 2133 SO-DIMM, оптимизирани за...
 
Потребителите ще могат да кликнат върху иконата Moji и разглеждат селекция...
 
  Онлайн играта на покер е изключително популярна днес, а наградните...
 
  Toshiba актуализира дизайна и спецификациите на част от сериите си...
 
Включете се във фейсбук играта на ПИК КОМПЮТЪР до края на...
 
Миналата седмица се появи информация за това, че компанията TUL Corporation...
 
От началото на септември Toshiba активира лимитирано промоционално предложение – гаранцията...
 
Как да изберете таблета, който е точно за вас? С толкова...
 
От брилянтно оцветени семейни фотографии до богати на цвят брошури за...
 
Днешните настолни компютри са лъскави, тънки и заредени с повече мощност...
 
Много потребители по света се вълнуват, кога ще излезе новия iPhone...
 
Над 87% от българските Интернет потребители са станали жертва на компютърен...
 
Lenovo IdeaPad B50 Бюджетен лаптоп, който върши чудесна работа за офис...
 
 Днес, ще разгледаме една доста спорна тема сред геймърите  –   PC срещу...
 
С напредването на технологиите и все по-голямата  нужда от преносими компютри , доста...
 
Windows 10     Какво да очакваме от него? С новия...
 
Facebook планира отново да прави интересни промени по мобилното приложение Messenger  ...
 
След като ви запознахме с гейминг серията от настолни компютри Acer  Predator , която предлага много...
 
Predator G Изключителна геймърска мощ. Винаги на върха! Геймърската ви страст...
 
Toshiba представи своята нова серия Satellite C, включваща 17,3-инчовите Satellite C70-C/C70D-C и...
 
С настъпването на летните жеги и почивките, трябва да помислите малко...
 
ASUS Transformer Book T100 е красивият ултрапортативен 10.1-инчов Windows таблет. Отделете таблета за да може...
 
 Продуктите на Acer са проектирани и тествани да издържат. Въплътили най-новите...
 
    Изминалите седмици донесоха раздвижване при фирмите производителки на мобилна...
 
Microsoft обяви, че Windows 10 ще бъде достъпен от 29 юли...
 
През април месец Toshiba отбеляза 30 години от пускането на първия...
 
Едва ли се учудвате от изобретателността на работещите в Google. Хора,...
 
Не бързайте да си сменяте таблета заради счупване, което може да...
 
Успех, надяваме се да сме били полезни. Модела който подобрихме е...
 
За да бъде максимално лесен и правилен избора за вас –...
 
Най-новият хибрид на японската компания – Satellite Click Mini е наличен официално и на...
 
Сред Dell S – серия мониторите ще намерите красиви IPS предложения...
 
Intel се доказа през последните години като един от най-добрите производители...
 
Ами….. до вчера компютъра си работеше, сега се чува едно тракане...
 
Последната бюджетна серия на Dell Inspiron 3542, вече се задържа достатъчно...
 
Изминалите седмици донесоха раздвижване при фирмите производителки на мобилна комютърна техника...
 
Виждам образа ти – Идеален си! Тези изразителни очи, в които...
 
Искате да си купите компютър. Вече сте направили своя избор между...
 
Защото: 1. Зад марката стои екип от специалисти, които изграждат и...
 
Знаете, че ​Google постоянно прави някакви нововъдения, които до такава степен се...
 
Днес, 13.01.2015г., официално Майкрософт прекратиха основната поддръжката Windows 7, най-разпространената и...
 
Вероятно прекарвате не малка част от времето си от денонощието пред...
 
Както знаете, Microsoft закупи Skype преди време. През Май тази година...
 
През целия си живот съм била подценявана. Всички хора от околието...
 
Може би сте срещали като определение на вид RAM памет DDR3...
 
Това е странна седмица за нашия офис: продуктовият полудя! Започна се...
 
Когато искате да сте изрядни във всичко във Вашия офис… Когато...
 
Стандартна ситуация – бързият ви и продуктивен допреди известно време компютър...
 
Едно от нещата, които са приоритетни за нас, е да предлагаме...
 
На 21.11.2014 компанията Corning анонсира новото покритие Corning Gorilla Glass 4....
 
TravelMate B115 идва  на пазара на САЩ и Канада по-късно този месец  с 11,6 инча дисплей, Windows...
 
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни,...
 
Тази седмица препоръчваме уникналното съотношение на производителност Core i7-4500U, 8GB, 1TB,...
 
Днес Ви представяме нашето седмично предложение – Лаптоп Lenovo G50-70 . Подходящ за:...
 
М. Октомври 1814 е белязан от едно от най-странните и трагични...
 
С все по-голямато навлизане на смарт устройствата на пазара, се променят...
 
Баща се обръща към сина си: -Сине, какво искаш да ти...
 
Какво представлява облачно хранилище? Най-просто казано това е мястото, където да...
 
Операционна система: Първото нещо, което ще ви посрещне щом включите вашето...
 
Американската социална медия Facebook разработва нова версия, към основната си платформа,...
 
Когато в главата ви се върти и не ви дава мира...
 
Зловещо пропукване се разнесе. Тихи стъпки се промъкваха във въображението на...
 
Днес беше един от най-лошите дни в живота ми! – изплака...
 
Офисният пакет на Microsoft за iPad, iPhone и Android от днес...
 
Microsoft чрез официалната Facebook страница на Nokia съобщи за наближаващ анонс...
 
Слуховете около пускането в продажби на 8 GB версии на Radeon...
 
След масовото навлизане на таблетите на пазара, те все по-често започнаха...
 
Some title Some author
Some excerpt
В последно време се забелязват зачестили случаи на атаки с криптовируси....