Как да изберем?
23.08.2015

Избор на нов таблет

Как да изберете таблета, който е точно за вас?

С толкова много възможности за избор днес, как да разберете кой таблет е точно за вас? Дали ще предпочетете елегантния и стилен подход  “просто работи” на Apple за iPad линията, Android таблет с внушителното си персонализиране с мобилен фокус, или ако предпочитате нещо по-близо до това как работи вашия лаптоп и настолен компютър което ще намерите в таблет Windows, има много ключови фактори за които трябва да помислите, преди натискането на бутона „ Купи“ или да сте тръгнали за магазина да направите покупката си.

Какво искате да правите с вашия таблет?

Преди да решите какъв таблет да купите, вземете под внимание как използвате компютъра си, за да разберете как искате да го използвате. Дали имате ли нужда от таблет, само за да сърфирате в интернет и може би да си проверите пощата от време на време? Ако е така, базов модел iPad или Android ще ви свърши чудесна работа. За потребители, които искат нещо, което да им предостави висока производителност във вид на таблет, Windows базираните модели с клавиатура, могат да бъдат правилният избор.

Каква операционна система предпочитате?

В момента на пазара се предлагат таблети с три основни операционни системи:
iOS
Android
Windows 8
Операционната система на Apple iOS може би е най-добре направена от всички, но тя силно ограничава способността да я персонализирате по ваш вкус.
Android, от друга страна, предлага впечатляваща персонализация, която е идеална за всеки който обича да разузнава по-обстойно своите устройства.
Ако търсите по-традиционното като Windows, което ще ви е по-познато и ще ви предложи най-добра съвместимост с вашия компютър, използването на таблет с Windows 8 ще бъде най-добрия избор за вас.

Размер на екрана

Размерите на екрана на вашия таблет трябва да са съобразени с вашите нужди. Изберете таблет с екран базиран на това как планирате да го използвате. Таблет с по-малък екран със сигурност може да ви е от полза, ако смятате да четете от него в леглото или да сърфирате дълго в интернет.
Днес има огромен асортимент от размери на екрана включително таблети, които са около 6-инча и са както телефони така и таблети, 7-инчови таблети, които лесно се държат с една ръка, 8-инчови таблети, които осигуряват добър баланс между лесно преносимите 7-инчови версии и много по-големи версии, а след това големите таблети с размери на екрана по-големи от 9 инча, които са за предпочитане ако ще работите продължително или ще го използвате за вашия бизнес.
Разделителната способност на екрана също е много важна. Различните таблети се предлагат с различни резолюции. Не забравяйте, че колкото по-висока е резолюцията, толкова по-добре ще изглежда снимката на екрана. Колкото по-висока е тя, толкова по-ясен е текста и ще  можете да виждате снимки и видео много по-подробно.

Съхранение на данни

Всеки таблет е с вградена памет обикновено започваща от 16 GB, въпреки че може да видите по-малко за съхранение от около 8 GB в някои бюджетни модели. Колкото повече пространството имате, толкова повече приложения, филми, изображения, музика и файлове, могат да се съхраняват на таблета. Колкото повече място за съхранението решите да купувате, толкова по-висока ще е цена. Ако мислите, че може да се наложи на по-късен етап повече памет , може да помислите за таблет, който разполага с microSD порт, който ви позволяват да се разшири размера на паметта чрез добавяне на малка SD карта.

Възможностите за свързване

От гледна точка на свързаността, повечето таблети предлагат две възможности за избор. Първият е Wi- Fi версия, която ви позволява да се свържете от дома или офиса чрез безжична Wi-Fi връзка.
Wi-Fi моделите са почти винаги по-евтини, но могат да се използват само, когато имате достъп до безжична мрежа, като например вашата мрежа в дома или някои от многото безплатни Wi-Fi горещи точки, които можете да намерите из града. Другaтa възможност е да си купите таблет, който предлага както Wi- Fi така и 3G/4G вграден модул. Тези с 3G модул са с предимството за провеждане на мобилни разговори и вградена GPS навигация, но са на доста по-високи цени. Опцията за клетъчни данни е винаги от полза, което ви позволява да се свържете навсякъде независимо дали има Wi-Fi или не. Въпреки това, самите таблети, често са много по-скъпи и ще трябва да плащате месечна такса за да използване на безжичната интернет услугата.

Производителност

Не трябва да залагаме изцяло на производителността на таблета. Все пак това не е настолен компютър и основната му цел е да бъде компактен. Не очаквайте чудеса от който и да е таблет. Винаги може да качите приложение, което в една или друга степен ще затормози таблета ви колкото и мощен да е той. Затова ако ще го позлвате за домашна употреба по-добре изберете таблет с по-ниска производителност, но и на доста по-добра цена. Имайте впредвид, че повечето таблети, да не кажем почти всички, не се ъпграйдват. Не забравайте, че таблета е движима вещ, която лесно може да бъде повредена, загубена или открадната. Ако ще управлявате бизнес делата си от таблет вероятно по-скъпите, но по-бързи ще са ви необходими за по-добрата работа. Вероятно ще ви привлече желанието да купите таблета на по-ниска цена след няколко месеца, но помислете дали направените икономии ще покрият загубата от липсата на висока производителност. Тук отговора е най-често не.

Бюджет

В крайна сметка, покупката почти винаги се свежда до вашия бюджет. Цените на таблетите се различават значително от бюджетните устройства, които могат да струват по-малко от 150лв до 2000лв или повече за най-скъпите таблети. Макар че може да обичате най-новите и функционални таблети в края на краищата може да не е в бюджета ви и може да се наложи да изберете някой с по-малко памет или по-малък екран, за да отговори на нуждите на вашия бюджет.

Изборът какъв таблет да вземете може да бъде едно от най-важните технологични решения, които правите. В зависимост от това, което сте избрали  бъдещите ви аксесоари, като например смарт часовниците и всички други  устрйства да се определят от вида на таблета, който вие решите да закупите. Преди да платите с трудно спечелените пари, не забравяйте да разгледате всички фактори по-горе.

Последвайте ни:
Instagram
Twitter
Visit Us
Follow Me
Youtube
Youtube
RSS

About this author

0 comments

There are no comments for this post yet.

Be the first to comment. Click here.

Как да изберем?