Как да изберем?
23.08.2015

Избор на нов принтер

От брилянтно оцветени семейни фотографии до богати на цвят брошури за всеки малък бизнес, има принтери отговарящи на почти всяка нужда. Това ръководство ще ви помогне да откриете различните видове принтери, техните достъпни функции, както и най-новите тенденции в печатната технология.

Мастиленоструйни принтери

Ако търсите принтер, който може да произвежда богати, подробни графики или отчетливи текстови документи, мастиленоструйният може да бъде най-добрия вариант. Този вид принтери работят чрез впръскване на миниатюрни капчици мастило директно върху хартията. Те са много добри за печат върху широка гама от типове и размери хартия, като бизнес пликове, етикети и др. Въпреки това, висококачествен печат, може да означава висока скорост на печат, а тези принтери имат сравнително ниска скорост на печат, така че този вариант е най-добър за леки нужди, като например за използване в дома или малкия бизнес.
Мастилено-струйните принтери от тип Всичко-в-едно предлагат удобен начин за достъп до множество устройства в една спестяваща пространство единица. Тези принтери са в две разновидности: 3-в-1, които ви позволяват да печатате, копирате и сканирате документи, или 4-в-1, които ви позволяват и изпращането на факс.

Лазерни принтери

Тези принтери са изградени така, че да отпечатате големи обеми, бързо и на ниска цена за страница. Подобно на копирни машини, лазерните принтери използват статично електричество и тонер (на прах), а не мастило, за да прехвърлят снимки и текст върху хартия. Високите скорости на печат и ефективността на разходите са най-големите предимства на лазерните принтери. Друго предимство е, че тонера няма да изцапа вашата хартия, тъй като е сух и няма да се налага да чакате да изсъхва. А ако търсите удобство и гъвкавост, лазерен принтер  от типа всичко-в-едно е чудесен вариант.

Фото принтери

Специфичните фото принтери са предназначени за производство на висококачествени снимки, които си съперничат с качество, което ще получите от професионално фото студио, при сравнима или по-ниска цена. Едно от най-големите предимства на фото принтерът е удобството на отпечатване на снимки веднага, без да се налага да ходите до фото студиото или да ги чакате да пристигнат по пощата.
Фото принтерите ви позволяват да печатате директно от съвместим цифров фотоапарат чрез PictBridge (специален вид USB връзка), като някои модели се предлагат с вграден четец на CompactFlash или SD карти или флаш памети. Много от тях ви позволяват да ползвате някои функции за редактиране директно от принтера, като изрязване, премахване на червени очи и др.
От отпечатване на 4″х 6″ снимки до туристически картички, CD и DVD обложки и много други, фото принтера може да ви помогне да откриете своята творческата старан.

Характеристики които може да вземете по внимание

Wi-Fi
Wi-Fi печат е удобна функция, ако искате да споделите вашия принтер между множество компютри. В някои отношения, това е подобно на кабелен USB печат, като се изисква от вас да инсталирате необходимите драйвери за принтера на компютъра си, преди да можете да отпечатвате с него. Чрез свързване с безжична мрежа, принтерът ви е на разположение на други компютри и устройства с подходящ драйвер. Този тип връзка е чудесна за един дом с повече от един компютър или малък бизнес.

Боравене с хартията
Обикновено всички мастилено-струйни и лазерни принтери печатат върху хартия с размер А4 (210 x 297мм) и имат входни и изходни тави, които могат да поемат най-малко 100 листа хартия. Принтер с няколко тави за хартия може да побере много повече страници и да намали честотата на зареждане на тавите.
Лазерните принтери използват гумени ролки за предвижването на листа от тавата по пътя до окончателното му отпечатване. С времето тези ролки се амортизират и трябва да бъдат сменени. Ако надвишавате месечното допустимо натоварване зададено от производителя има голяма вероятност основните му компоненти да се износят много по-бързо от нормалното и това да доведе до засядане на хартия и понижена продуктивност.

Двустранен печат (Duplexing)
Моделите принтери с наличието на дуплекс пестят време и хартия. Те са исключително полезни  поради способността си да печатат от двете страни на хартията, без да ви се налага да я завъртате и повторно да я зареждате в машината. Скоростта на печат при тези принтери обикновено е от 15 до 25 страници в минута.

Скорост на принтиране
Докато избирате принтер, можете да срещнете няколко термина, които показват скоростта на принтиране. PPM (страници в минута), понякога се нарича CPM (копия в минута), определя колко страници в минута  принтера може да принтира. Колкото по-високи са тези показатели, толкова по-бързо принтерът може да отпечата или да копира вашия документ.  На същия принцип се определя и скороста на печат при фото принтерите, но там ще срещнете термина IPM (изображения в минута).

Тъчскрийн Дисплей
Моделите, които разполагат с LCD тъчскрийн дисплей
позволяват лесно да навигирате вашия принтер и бързо да въвеждате данни, като например броя на страниците, които искате да отпечатате, адрес на електронна поща, на който искате да изпратите сканиран файл, или да изберете тавата за хартия, която искате да използвате.

PictBridge
С функцията PictBridge можете да отпечатвате снимки директно от цифров фотоапарат, без да се налага да ги качвате на вашия компютър или лаптоп преди това. Просто включете фотоапарата в принтера с помощта на USB кабел и изберете снимките, които искате да отпечатате.

Вграден четец за карти с памет
Принтер с вграден четец за карти памет, който поддържа формати като Secure Digital, MultiMediaCard или Memory Stick Duo, ще ви позволи лесно да получите достъп до снимките си, а с някои модели принтери дори да ги редактирате и всичко това без помощта на компютър.

Консумативи – Тонер и Мастило
Тонер касетите са основните консумативи на лазерните принтери. Основното съдържание в касетите е тонерът. Той е създаден от въглероден прах, който е смесен с полимер. Наличието на полимер е изключително важно, тъй като с негова помощ се контролира точката на топене на тонера. Тонерите биват както черни, така и цветни. Цветните съдържат пигмент, като за цветен лазерен печат се използват цветовете – циан, черно, магента и жълто.
Основните консумативи на мастилено-струйните принтери са касетите с мастила. При тези принтери технологията на печат не е толкова усложнена, както при лазерните. Разпечатките се появяват чрез прилагане на мастилата директно върху листа хартия. Принтерните мастила са в различни цветове, като и тук основните цветове са черно, жълто, магента и циан. Повечето мастила за принтери са на водна основа.
И двата вида принтери си имат своите предимстава и недостатъци. От вас зависи на какъв тип принтер-технология ще се спрете. Лазерните принтери и тонер касети определено са по скъпи от мастилено-струйните устройства и касети с мастило. Печата при лазерните принтери е доста по-бърз от този при мастилено-струйните. Ако имате ограничен бюджет и ви трябва устройство за домашна употреба мастилено-струйния принтер е идеален избор. Неговия основен консуматив- касетите с мастила са също така и по-евтиния артилкул. За да намалите още разходите си за печат, може да използвате и следните консумативи – система за непрекъснато подаване на мастило(СНПМ) и презареждащи се касети.

Свързване на принтера
Има редица начини за изпращане на документите на вашия принтер. Ако USB кабела или други кабелни връзки доскоро са били стандартен начин за свързване, то някои от най-новите принтери предлагат повече опции за това. Повечето от тях  предлагат собствено мобилно приложение, което ви дава още повече възможности за свързване и печат. Приложения като Apple AirPrint и Google CloudPrint предлагат базирани в облак услуги за печат, които ви дават свободата да печатате от почти навсякъде – директно от вашия телефон.

Намерете голямо разнообразие от принтери на www.pic.bg или в нашите представителства, където ще отговорим на въпросите ви и ще помогнем с избора на най-добрия принтер за вашите нужди.

Последвайте ни:
Instagram
Twitter
Visit Us
Follow Me
Youtube
Youtube
RSS

About this author

0 comments

There are no comments for this post yet.

Be the first to comment. Click here.

Как да изберем?