Как да изберем?
01.01.2015

Избор на нов монитор

Вероятно прекарвате не малка част от времето си от денонощието пред монитора, така че ако си търсите нов и искате информация, която ще ви е от полза да направите най-добрия избор, това ръководство ще  го направи още по-лесен. От вида дисплеи до ключови функции и характеристики, ще ви предоставим това, което е необходимо да знаете.

Отговора на въпроса „За какво смятате да използвате монитора?“, ще ви даде основна насока за намирането на перфектния модел за вашите нужди.

Основно ползване
За задачи като електронна поща, социални медии, сърфиране в Интернет и плащане на сметки онлайн, най-вероятно не се нуждаете от високопроизводителен монитор с много допълнителни функции. Много монитори на ниски цени са на разположение, като не е необходимо да се задоволявате с малък екран. Дори средно големи монитори (23 “-24”) с Full HD вероятно са по-достъпни, отколкото предполагате.

Универсално ползване
Мониторите за комплексно използване осигуряват качество на изображението и производителност, която ви е необходима за ежедневни дейности, като стрийминг на музика и филми, споделяне на снимки, видеоконферентни връзки и създаване на електронни таблици. Един LED или IPS монитор (виж раздела Видове дисплеи) с Full HD резолюция е идеален за универсално ползване.

Мултимедийни и професионални
Фотографи, графични дизайнери, видео редактори и други мултимедийни професионалисти ще имат нужда от монитор, предназначен за създаване на съдържание. Това означава по-голям екран с най-малко Full HD или Quad HD резолюция за повече място на екрана и високо детайлни изображения. Също така подходящи са и моделите с IPS панел с неговите наситено черно, точни цветове и широки ъгли на видимост. Ако редактирате филми и видео клипове, потърсете монитор с време за реакция от 5 ms или по-малко, за да се намали замъгляването и отблясъците, и бледите следи по екрана от предишните изображения. Може също да  помислите за монитор с опция за регулиране на стойката и лесно монтиране на втори монитор за по-широк спектър на видимост.

Геймърски монитори
Геймърите имат нужда от монитор, който може да се справи със скоростта и интензивността на днешните игри. Препоръчваме поне Full HD резолюция, време за реакция 5 ms или по-бърз, 60Hz честота на опресняване или по-бързо, и хоризонтален ъгъл на гледане на 178 ° или повече.

Видове дисплеи

IPScontent_ips
IPS  мониторите доставят дълбоко черно и по-точни цветове, отколкото повечето LED или LCD монитори, което ги прави чудесни за редактиране на снимки, работа с графики и игри. Те също така предлагат по-широки ъгли на видимост, така че картината изглежда изключително, дори когато не сте седнали точно пред него.

LEDcontent_led
LED (светодиодни) мониторите осигуряват отлично цялостното качество на картината. Те произвеждат ярки изображения и изразходват по-малко енергия в сравнение с традиционните LCD монитори, те обикновено имат и по-тънки дизайни.

LCDcontent_lcd
LCD (дисплей с течни кристали) мониторите осигуряват качествено изпълнение, обикновено на достъпна цена. Те използват течни кристали за да предадат това, което виждате на екрана и обикновено са осветявани от CCFLs  (флуоресцентни лампи със студен катод)

Размер на екрана

Също както при телевизорите, размера на екрана  на монитора се измерва по диагонала. Обикновено когато размера на екрана расте цената му също расте, така че вземете под внимание колко място имате, както и колко бихте похарчили за него.

До 20″content_20inch
Тези монитори са на разумни цени и осигуряват качествено изпълнение за гледане на електронна поща, споделяне на снимки, използване на MS Office приложения и сърфиране в Интернет.

От 21″ до 26″ content_a-angle2
Всички монитори в този диапазон са страхотни за многоцелева домашна и офис употреба. Гледайте филми и телевизионни предавания, играйте игри и преглеждайте документи от няколко страници.

27″ и нагореcontent_wide
Монитори с тези размери предлагат по-голяма видима площ подходяща за сериозни геймъри и професионалисти в сферата на фотографията, графичните изкуства и видео продукции.

Широкоекранни и ултрашироки монитори
Днес повечето монитори са широкоекранни, което ги прави по-добри за работа с големи електронни таблици, както и ви позволява да държите отворени едновременно няколко приложения. Освен това те са идеални за филми и и игри. Широкоекранните монитори имат съотношение 16 : 9 или 16 : 10, което е ширината на екрана в сравнение с височината му.
Ултрашироките монитори имат съотношение на екрана 21 : 9. Те ви дават възможност по-лесно от всякога да виждате множество документи по едно и също време или да отваряте няколко браузъра един до друг. Някои модели ултрашироки монитори се предлагат със софтуер за разделяне на екрана, който ви позволява да подредите съдържанието си на екрана по различен начин. Тези монитори също предлагат изключително завладяващо преживяване при игра на игри.

Резолюция

HD (1366 x 768) и HD + (1600 х 900)
Мониторите с HD и HD + резолюции са предимно  с размер на екрана от 15 ” до 20″, като те  осигуряват качество на картината на достъпни цени.

Full HD (1920 x 1080)content_resolution4k
Монитори с висока разделителна способност имат резолюция еквивалент до 1080p HDTV. Кристално чистата картина е чудесна както за ежедневна употреба, така и за гледане на филми и видео клипове.

Quad HD (2560 x 1440)
Също известна като QHD, Wide Quad HD или WQHD, тази технология дава четири пъти повече пиксели от колкото при HD. Монитор с такава резолюция на екрана осигурява изключителна яснота на изображението, идеален за взискателни приложения като CAD, графичен дизайн и професионално фото и видео редактиране.

4K Ultra HD (3840 х 2160)
Понякога се нарича 4K или UHD, 4K Ultra HD е най-добрата резолюция налична до момента. Тези монитори разполагат с четири пъти повече пиксели от моделите с  Full HD. Осигурява ви пълно потапяне в гейминга, редактиране на снимки и видео с висока резолюция и много повече пространство за задачите ви. Той е чудесен за геймърите, професионалните графични дизайнери, киноманите, които не искат да пропуснат и най-малкия детайл.

Има ли нужда да се актуализира графичната ви карта?
Уверете се, че вашият компютър може да поддържа вашия нов монитор, особено ако сте се спряли на модели с Quad HD или 4K Ultra HD резолюция. Ако си купите най-добрия и най-нов монитор, но имате по-стар компютър, няма да получите най-доброто качество на картината. Проверете хардуерните изисквания на монитора, за да видите дали вашия компютър или графична карта ги покриват или имат нужда да бъдат актуализирани.

Ниво на яркостта
Нивото на яркост е важно, ако монитора ще се ползва в слънчева или ярко осветена стая. Подходящото ниво на яркост на монитора е 250 кд / м2 (кандела на квадратен метър), понякога  се показва и като 250 нита. Но, ако планирате да използвате монитора в нормално осветена стая, потърсете модели с ниво на яркост от 350 кд / м2 или по-висока.

Съотношение на контраста
Понякога се нарича динамичен контраст или мега съотношение на контраста, това е разликата между най-бялото и най-дълбокото черно на екрана. Производителите измерват това съотношение по различни начини, така че не е надеждно сравнение.

Скорост на опресняване
Честота на опресняване се отнася до това колко пъти в секунда компютъра ви обновява екранното изображение. Повечето монитори имат скорост на опресняване 60 Hz, което означава че ново изображение се генерира 60 пъти в секунда. По-бързо опресняване намалява размазването при движение, така че колкото по-висока е цифрата, толкова по-гладко ще бъде и изображението. Ако сте геймър, потърсете монитор с честота на опресняване от 144Hz или по-бърз.

Време за реакция
Измерва се в милисекунди и се отнася до това за колко време е необходимо на пиксела да промени цвета си, или по същество, колко бързо на екрана може да се промени изображението. Мониторите със супер-бързо време за реакция, като например 2 мс или по-малко, намаляват отблясъците, бледите следи по екрана от предишните изображения и размазването при бързо движещи се филми и игри.

Ъгъл на видимост
Ако седите под ъгъл, вместо директно срещу монитора, забелязвате ли, че цветовете на изображенията са склонни да се промият или променят? Хоризонталните и вертикални ъгли на видимост ви подсказват колко далеч от центъра на монитора можете да гледате, преди качеството на картината да се развали. Ако имате намерение да разглеждате снимки заедно с приятели или да играете игри под напътствията им, изберете монитор с ъгъл на видимост  178 ° или повече.

Последвайте ни:
Twitter
Visit Us
Follow Me
RSS

About this author

0 comments

There are no comments for this post yet.

Be the first to comment. Click here.

Как да изберем?