Избор на нов лаптоп – 2020

избор на нов лаптоп, компютър, монитор

Как да изберем нов лаптоп?

Ако се интересувате от разумно пазаруване, актуални мнения, оценки на най-новите продукти и искате да направите възможно най-добрата покупка, тогава сте попаднали на правилното място. Ние искаме да Ви помогнем да направите най-добрия избор на нов лаптоп през 2020 според бюджета и нуждите си, за което ви даваме всички наши топ препоръки на едно място, преди да вземете окончателно решение за закупуване на новия си лаптоп.

Нашия екип от експерти прекарва десетки часове в изследвания, за да ви предостави най-добрите модели на пазара. Ръководството ни съдържа стотици продукти в различни бюджети и категории. Стремим се да ви осигурим богат ресурс от информация на едно място и да ви спестим ценно време за ненужни изследвания на избраните от Вас продукти. За целта сме подготвили полезна информация и няколко категории, които да направят избора ви още по-лесен.

Как ще използвате вашият лаптоп?

Лека употреба: Сърфиране в интернет, плащане на сметки онлайн, и-мейли и социални мрежи, организиране и споделяне на снимки.
Ежедневна употреба: Съхраняване и стрийминг на филми и музика, задачи като електронни таблици и създаване на документи.
Взискателна употреба: Мултитаскинг с няколко раздела и програми, сложни графики, редактиране на снимки и видео. Игра на средно тежки и тежки игри.
По-взискателните потребители ще искат да инвестират малко повече в по-висока разделителна способност на екрана, по-бърз процесор, повече системна памет, и по-голям твърд диск.

Колко важна е мобилността на лаптопа за вас?

Размер на екрана, вида и мощността на вградените устройства за съхранение, както и наличието или липсата на CD / DVD или Blu-ray задвижване засяга размера и теглото на лаптопа. Лаптопите обикновено попадат в три категории на теглото:
2 кг или по-малко: Тези рационализирани лаптопи са страхотни за студенти и туристи, които имат необходимост от изпълнение на основните нужди: електронна поща и организиране на уеб задачи в движение.
2-3 кг: Този избор на среден клас осигурява баланс между мощност и преносимост, чудесно за потребители, които понякога работят от кафенетата и летищата.
3 кг или повече: Тези модели осигуряват мощна обработка и по-големи екрани, идеални за геймъри и професионалисти, които рядко използват своите лаптопи далеч от бюрата си.

Дали вашият лаптоп изглежда и се чувства добре?

Можете да научите много за лаптопа от боравенето с него. Пантите и обкова трябва да са достатъчно здрави, за да издържат ежедневна употреба. Тествайте капака и тялото, обикновено изработени от пластмаса или алуминий , за да видите дали те са адекватно твърди и леки. Уверете се, че разстоянието между тях и дълбочината на клавиатурата ви позволява удобно писане. Бутоните, тракпада и мишката трябва да ви позволяват солидно кликане, превъртане и увеличаване без пропускане. Също така, ако се разчита на 10 клавиша за въвеждане на данни, се уверете, че устройството, което изберете има цифрова клавиатура. Ако нямате  възможност да го проверите лично, все пак можете да проверите продуктови страници и потребителски мнения за повтарящи се коментари за външен вид  и качество на изработката.

content_eandarЕкранни Функции

Размер на Екрана
Размерите на екраните на лаптопа варират от 11 до 17 инча. По-голям екран е идеален за игри, гледане на филми, снимки и видео редактиране и разглеждане на документи. Имайте предвид, че по-големият екран може да увеличи общите размери, тегло и  енергийна консумация на лаптопа.

Резолюция
Високата разделителна способност се равнява на по-добро качество на картината. Лаптоп екраните идват с редица резолюции (измерват се в пиксели, хоризонтала х вертикала):
HD: 1366 x 768 резолюция е стандарт за масовите лаптопи. Добре е за уеб-сърфиране, електронна поща и основни изчислителни задачи.
HD+: 1600 х 900 резолюцията е чудесна за игри и гледане на DVD филми.
Full HD: 1920 x 1080 резолюция ви позволява да гледате Blu-Rey филми и играете видео игри, без да губите качество на детайлност.
QHD (Quad HD) и QHD+: С 2560 х 1440 и 3200 х 1800 резолюция, изключително висока плътност на пикселите създава отчетливи детайли и отчетлив текст, идеален за професионална фото и графична работа, както и за филми и игри с високо качество.
4K Ultra HD: 3840 х 2160 резолюция е четири пъти пикселите на Full HD, предоставя създаване на богати цветове и изображения за преглед и редактиране на невероятно реалистични изображения и графики.Подобни дисплеи може да откриете в моделите от най-висок клас.

Видове Дисплеи
Различните технологии на дисплея дават различни цветове и нива на яркост. Много лаптопи използват  LED подсветка, която може да показва ярки цветове без източване на батерията. Ако планирате да използвате вашия лаптоп, за да гледате филми и предавания с някой приятел, изберете дисплей с IPS панел за по-широки ъгли на видимост. Екрани с гланцово покритие обикновено се предоставят с по-богати цветове и по-тъмно черно, а матовия дисплей ще намали заслепяването ако често работите на открито или в близост до прозорци.

Сензорни дисплеи (Touch)
Лаптопите със сензорен екран  правят работата с вашия компютър по-интуитивна. Докоснете, за да изберете, задръжте и плъзнете, за да премествате елементи, тласнете да превъртите и щипнете за увеличение, както бихте направили на смартфон или таблет. В момента на разположение са много лаптопи с Windows и избрани модели Chromebooks.

Процесориcontent_procesor
Процесорът на вашия лаптоп е неговия мозък. Работата в комбинация със системната памет и  неговата мощност определят сложността на софтуера, с който може да работи, колко програми можете да имате пуснати по едно и също време, и колко бързо тези програми ще се изпълняват. Повечето лаптопи разполагат с Intel или AMD процесор.
content_int_fam_intel-core-ci9-10thgenPentium и Celeron процесорите на Intel са подходящи  основно за електронна поща, Интернет и по-леки  задачи, като моделите с 4-ядра се справят добре и с по-сложни задачи, но тяхната скорост и мултитаскинг възможности са ограничени в сравнение с тези от семейството Intel Core.
Core i3 процесора е повече от достатъчен за ежедневните нужди като електронна поща, интернет и производители задачи. Той също е идеален за общи дейности като слушане на музика и гледане на филми.
Core i5 е среден-клас процесор и един от най-разпространените процесори на Intel. Достатъчно мощен, за повечето изчислителни задачи и мултитаскинг, така че да можете да стриймвате спортни предавания, докато преглеждате резултати и изпращате мейли по електронната поща.
Core i7 е най-високия потребителски клас процесор, като най-мощните лаптопи са оборудвани с 4 ядра за още по-добра производителност. Предпочитаният избор на “напредналите потребители”, като хардкор геймърите, графичните дизайнери, фотографи и видеооператори. Той се отличава със сериозен мултитаскинг, мултимедия и създаване на проекти в 3D или с висока разделителна способност.
Core M: Процесор предназначен за ултра тънки устройства, предлагайки изобилие от мощност за ежедневно сърфиране и електронна поща, без да изтощава живота на батерията.

AMD процесориcontent_amd-logo
Най-често срещаните са:
A-серия: Подобно на Core чиповете на Intel, тези процесори включват графичен процесор, вграден в същия чип.
E-Series: Подобно на Celeron и Pentium процесорите на Intel, това са ориентирани стойностни чипове с ограничена скорост и мултитаскинг възможности. Те са подходящи за основни изчислителни задачи като електронна поща, сърфиране в Интернет и текстообработка.
A4:  комуникативност, производителност за музика, снимки и видео
A6: Smoother видео стрийминг и повишено качество на изображенията
A8: Подобрена графична производителност, позволява потапяне в 3D игри в HD резолюция
A10: флагмански чип на AMD, със скорост от четири ядра и изключителна графична производителност
FX: ексклузивен за сериозни игри и тежък мултитаскинг

Съществуват вариaнти в рамките на процесорните класове. Лаптопи, предназначени за изключително дълъг живот на батерията, често включват версия с ултра-ниско напрежение на изброените процесори, което обикновено жертва скоростта на обработка.
За тежки графики, работа или игри, изберете лаптоп със специална графична карта и видео памет. Като отделната графична карта,за разлика от интегрираната, Ви дава възможност за по-бърз мултитаскинг, по-гладка обработка докато гледате филми или играете игри.

Паметcontent_ram
Памет с произволен достъп, или RAM, е важна, защото помага на вашия процесор да се справя с множество задачи едновременно. Изисква се минимум 2 GB за базовите лаптопи, 6 GB или повече се препоръчва за редактиране на графики ,снимки или видео. Повечето лаптопи имат предварително вградена 4GB-8GB, а някои са с до 16 GB. Ако мислите, че може да ви е необходима повече памет за в бъдеще, изберете модел, който ви позволява да разширите своята RAM.

Вътрешна Паметcontent_untitled_-_copy (1)
Традиционните твърди дискове предлагат по-голям капацитет за съхранение, но добавят към лаптопа тегло и дебелина, също така генерират топлина и шум. Алтернативните (известни също като SSD дискове или флаш) дискове, са много по-леки, по-бързи,не отделят топлина и са по-тихи от стандартните твърди дискове, но те са също така много по-скъпи за единица GB, така че обикновено осигуряват по-малко пространство за съхранение. Някои лаптопи разполагат с хибридно задвижване, което съчетава ползите на твърдия диск и SSD диска.

Твърди дискове
Традиционните механични твърди дискове са най-често срещаният тип за съхранение на данни, защото те са сравнително евтини и предлагат огромни възможности. Но те също така добавят значително тегло и дебелина на лаптопа, и генерират едновременно с това топлина и шум. Те се предлагат в две стандартни скорости: 5400 оборота в минута, която  е достатъчна за уеб сърфиране, електронни съобщения, обработка и създаване на документи.Твърдите дискове с 7200 оборота в минута, прехвърлят данните по-бързо, което е от полза, ако редовно се работи с големи файлове.

Твърдотелните дискове Solid-State drives, известни също като SSD дискове са в пъти по-бързи от стандартните твърди дискове, но обикновено предлагат далеч по-малък капацитет. SSD дисковете също така предлагат огромни предимства в размер, тегло и ефективна мощност заедно с незначително отделяне на топлинна енергия и безшумна работа, което ги прави идеален избор за ултратънки и ултралеки лаптопи. За разлика от твърдите дискове, SSD нямат никакви движещи се части, за да се износват. В някои лаптопи се използват SSD за всички съхранения. Други се предлагат с по-малки SSD за операционната система и приложенията (което би им позволило по-бързо стартиране) в комбинация с традиционен твърд диск за общо съхранение на данни.

Живот на батериятаcontent_bat
Живота на батерията варира от няколко часа до 12 часа или повече в зависимост от модела.
Вземете под внимание, че лаптоп подобрения – като например увеличаване на процесорната мощ, по-големи и по-големи екрани, по-бързи твърди дискове, или добавянето на оптично устройство – ще източват батерията по-бързо.

Портове и Свързванеcontent_7takj8n8c
Лаптопите обикновено предоставят няколко възможности за поддържане на връзка с Интернет, както и с други устройства. Повечето лаптопи предоставят най-новите безжични стандарти плюс Bluetooth възможности, така че лесно можете да синхронизирате вашия смартфон, говорители и други преносими устройства.
Ако често пътувате, помислете за лаптоп, който се свързва към мрежата чрез 3G/4G LTE, така че да можете да получите достъп до нея, дори когато не сте близо до Wi-Fi хотспот.
Следете за следните портове, които обикновено се използват за свързване на телевизори, камери, смартфони и други устройства:
USB 2.0: свързване на външни устройства, игрови контролери, смартфони, MP3 плеъри и други аксесоари.
USB 3.0: трансфер на данни по-бързо от USB 2.0, но само когато се използва с USB 3.0 устройства.
USB Type-C: конектор със симетрична форма (може да се обръща на 180°). Той позволява по-висока скорост на пренос на данни – до 10 Gbps, която, естествено, е възможна само с устройства, поддържащи последната версия на стандарта.
HDMI: осигурява връзката между всяко дигитално устройство, притежаващо подобен интерфейс, като проектори, дисплеи с висока резолюция, както и към вашия телевизор с плосък екран.
Media-слотове за карти: прехвърляне на снимки от вашия цифров фотоапарат или видеокамера.

Пазарувайте онлайн или в представителствата ни
Намерете голямо разнообразие от лаптопи на www.pic.bg или в представителните ни офиси, където ще откриете нашите специалисти, готови да отговарят на всички ваши въпроси.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *