Как да изберем?
23.08.2015

Избор на настолен компютър

Днешните настолни компютри са лъскави, тънки и заредени с повече мощност и разширителни възможности от всякога. Независимо дали търсите да играете игри, да редактирате видео и снимки или просто да сърфирате в Интернет, ще намерите подходящ настолен компютър за всеки. С толкова много възможности на избор, стилове и характеристики за обмисляне, покупката на настолен компютър може да бъде трудна задача. Първото нещо, което трябва да обмислите е това, за какво ще бъде използван и след това ще можете да стесните кръга от многото възможности пред които сте изправени.

ОСНОВИТЕ

Трите най-важни характеристики, които ще намерите във всеки настолен компютър са: процесор, RAM и твърд диск. С правилната комбинация, ще имате конфигурация, която ще бъде най-подходящ за вашите нужди.

Процесорът (или CPU) е мозъкът на компютъра. И независимо дали търсите основен компютър за работа в къщи и/или да играете онлайн или този, който ви позволява да се работи с мултитаскинг и приложения за редактиране или нещо по средата, вие бихте искали да бъдете сигурни, че сте подбрали правилния процесор.

Двуядрен процесорcontent_dvuqdreni
Intel Atom, Intel Core i3, Intel Core i5, AMD A серия, AMD E серия, AMD Athlon II X2
Използването на две ядра за изчисляване на данни са проектирани за мултитаскинг, така че можете да работите с основните приложения едновременно, без да се забавя вашата машина. Тези процесори могат да бъдат намерени в повечето настолни компютри.

4-ядрениcontent_chetiriqdreni
Intel Core i7 и Core i5(определени модели), AMD A6, A8 и A10 серия, AMD Athlon II X4, AMD Phenom II X4
За още по-голяма мощност. Четириядреният процесор ще ви позволи да работите и да играете с по-тежки приложения, както и такива с HD съдържание, игри нуждаещи се от висока графика, приложения за редактиране на видео и то всички по едно и също време.

Повече ядраcontent_amdfx1
С шест или повече работещи  ядра няма да има задача, с която компютърът ви не може да се справи. Ще се потопите в цялото действие на всяка 3D игра и невероятно реалистични HD графики, защото компютърът ви ще бъде в състояние да изчисли огромни количества данни за плавна и бърза работа. Дори да пуснете всичките си взискателни приложения едновременно на вашия компютър, той дори няма да се „изпоти“.

Random Access Memory (RAM)content_ram
RAM, или предварително инсталирана системна памет. Тя осигурява виртуално пространство за вашия компютър за да прочита и записва данни, така че вашия процесор да може да се справя с множество задачи едновременно и приложенията да работят по-гладко и бързо. Ако имате по-малко от 4GB оперативна памет, може да откриете, че колкото повече задачи едновременно извършвате, толкова по-бавно вашата машина ще ги изпълнява. Ъпгрейда на RAM е толкова лесен, като добавяте само още един стик от необходимата RAM за вашия стационарен компютър, за да му се даде по-добро бързодействие.

Колко RAM ще ви е необходимо?

По малко от 4GB : За основни изчислителни задачи като сърфиране в Интернет, проверка на електронна поща, редактиране на документи, както и съхраняване на файлове.
4GB – 8GB: Мултитаскинг между различни приложения, уеб сърфиране и съхраняване на файлове, за да играете игри, гледате филми, и редактирате снимки.
8GB -10GB и повече: Мултитаскинг с основни приложения, както и работа с приложения изискващи максимална производителност, приложения включващи видео и софтуер за редактиране, 3D игри и HD развлечения.

Твърд диск
Твърдия диск на компютъра ви е мястото, където ще се съхраняват документи, изображения, клипове, снимки и друго цифрово съдържание. Измерено в гигабайти (GB) или терабайти (TB), то може да се раздели на два вида:

content_hddТвърдите дискове (HDD) са най-често срещаният тип за вътрешна памет, които използват въртящи се магнитни дискове, които са един върху друг и позволяват да записвате цифрова информация.

За разлика от въртящите се дискове на HDD, твърдотелните дискове (SSD) не съдържат content_ssdникакви движещи се части, което ги прави по-малко податливи на механични сътресения, вследствие на неочаквани изпускания. В настолните компютри, тези устройства обикновено се предоставят в много по-малък капацитет и често се съпътстват с много по-голям твърд диск.

ВИДОВЕ НАСТОЛНИ КОМПЮТРИ

За ежедневна работа
Ако търсите настолни компютри за ежедневната работа, където вие и децата можете да се подготвяте в къщи, да си проверите пощата, да сърфирате в интернет, да правите разплащания онлайн, както и пазаруване в магазини, разглеждане на снимки и музика, то тогава този бюджетен компютър е за вас. Дори и някои от най-основните компютри с двуядрен процесор и 4 гигабайта RAM е достатъчно мощен, за да направите всичко, което искате, без да се забавят процесите. Плюс това, тези компютри обикновено са евтини, така че дори и с най-ограничения бюджет може да получите това, от което се нуждаете.

Игри и забавления
За да играете 3D игри, да се насладите на HD филми с висока резолюция или работа с видео и редактиране на снимки и приложения, то най-добре да се спрете на компютър конфигуриран за игри и забавление. Разработени специално за високо-производителни игри и задачи те осигуряват усилена мощност и засилени параметри. Разширени процесори и графични карти дават възможност за по-бърз, по-гладък геймплей. Този тип настолен компютър ще трябва да бъде с по-голяма мощност, като по-мощните и от ново поколение  двуядрени и/или четириядрени процесори са с до 8GB-16гб RAM. И с разширени функции, които са предназначени да се справят с трудни задачи, ще се радвате на върховно изживяване и забавления на вашия компютър.

Overclocking
“Overclocking” е процес на привеждане на компютърен компонент в по-висока спецификация от класирания от производителя. Процесорът и графичните карти са с оценени специфични скорости, но някои от тях са предназначени да бъдат “овърклокнати”, за да ви помогне да увеличите производителността на системата на по-ниска цена. Въпреки това, трябва да се внимава много, ако решите да правите овърклок на компютъра ако не се извърши правилно, то вие може да повредите или направо да унищожите вашия компонент напълно.

Всичко в едно (All in one)content_acer20aspire205600u20front20with20keyboar-100008492-large
Когато пространството е ограничено All in one компютъра може да ви даде цялостно решение, което ви трябва в устройството, пестящо място. Този тип компютри премахва отделната кутия и монитора и ги слива заедно в един ултра-тънък дизайн. Той обикновено разполага с голям монитор, в който се помещава двуядрен процесор и минимум 4 GB оперативна памет. Той също е оборудван и с DVD или Blu-рей диск, както и всички портове, от които се нуждаете, за да се свързвате. Повечето модели са снабдени с вграден Bluetooth, както и безжична клавиатура и мишка за да можете да работите и/или да играете, без да е пълна бъркотия от кабели покрай вас и лесно да ги приберете когато не се използват. Някои модели разполагат с тъчскрийн, а други дори имат свалящ се дисплей, което превръщат компютъра в голям таблет.

Мини компютриcontent_7_1adc331b268d0146e7d79bc222eaec6b
Изключително екологично чист и подходящ за основно ползване, мини компютъра е ултра-компактно решение, който предлага достатъчно мощност, за ежедневните задачи. Повечето модели са оборудвани с енергийно-ефективен Intel Atom двуядрен процесор и по-малко от 1 GB оперативна памет, така че можете да получите изненадващо пъргава производителност за сърфиране в Интернет, проверка на електронна поща, както и обработка на текст, докато се използва много малко енергия.

СВЪРЗАНОСТ

При повечето настолни компютри има два основни начина за свързване на всичко към световната мрежа: използването на кабелна или безжична връзка. Разнообразието от вградени портове на вашия компютър ще направи по-лесно свързването ви към жични устройства и мрежата за солидна и надеждна работа. Можете дори да се свържете без суетене и допълнителни кабели, следните безжични технологии са вградени в някои настолни компютри и може да ви помогнат да свържете към мрежата, вашият телевизор, безжична клавиатура и мишка, безжични периферни устройства и още много устройства.

Wi-Fi
Един интегриран чип-сет в някои настолни компютри, Wi-Fi ви позволява достъп до безжична мрежа във вашия дом, така че можете да сърфирате в Интернет и имате лесен достъп до споделени устройства.

Bluetooth
Мрежов протокол, който позволява да се свържете безжично към периферни устройства като смартфони, мишки, клавиатури, слушалки и принтери за безжични трансфер на данни и свързаност.

Wireless Display (WiDi)
Разработено от Intel, Wireless Display (WiDi) ви позволява безжично да споделите това, което се показва на екрана на вашия компютър с вашия телевизор за да гледате на по-голям екран. Най-вероятно ще трябва да закупите отделен TV адаптер, който ще получава безжичния сигнал и ще го предава на видео входа на вашия телевизор.

DLNA
С DLNA-сертифицирани устройства, целия ви дом е свързан. Ще гледате филми и снимки от компютъра ви на вашия HDTV, ще слушате музика през вашата съраунд озвучителна система, ще изпращате документи на вашия принтер, и много повече. Тази сертификация ги прави незабавно разпознаваем един с друг и  ви позволява да изпращате съдържание чрез мрежата.

HDMI
Осигурява връзката между всяко дигитално устрйство, притежаващо подобен интерфейс, като проектори, дисплеи с висока резолюция, както и към вашия телевизор с плосък екран.

VGA
Позволява ви да свържете вашия компютър със стандартен монитор.

USB
Трансфер на данни, свързване на външни устройства, игрови контролери, смартфони, MP3 плейъри и други аксесоари.

Други функции, за които да помислите

След като сте определили вида на настолния компютър, който ще ви трябва,  може да искате да подобрите конфигурацията си с някои допълнителни функции, които ще предлагат повече удоволствие.

Изгради своя собствена система/конфигурация
Ако на пазара не намирате нищо, което е наистина персонализирано за вашите нужди, може да помислите за изграждането на вашия собствен компютър. Ние от ПИК предлагаме богат избор на PC компоненти, които ще ви помогнат да създадете перфектната машина, така че да можете да изберете най-подходящия процесор в случая, най-големия и/или бърз твърд диск, усъвършенствана видео карта, и много повече. Това е идеалното решение за тези, които предпочитат сами да конфигурират своя настолен компютър.

Мониторcontent_led
Освен ако не сте решили да изберете All in One компютър, тогава ще трябва да помислите и за монитор за вашия настолен компютър. Повечето модели, които се намират на пазара днес са широкоекранни с HD резолюция, така че можете да се насладите на голямо зрително пространство със зашеметяващи цветове и удебелен шрифт за всяка задача.

Видео картаcontent_518-e9809d9a8fa39bb2ec2fc3b45e4b3f53
Вградените видео карти се разполагат на дъното, в такъв случей те използва част от RAM паметта на компютъра ви. Това е добър избор за всички задачи като поточно видео от интернет, сърфиране в интернет, и възпроизвеждане на видео със стандартна разделителна способност. Специализираните(не вградени) видео карти използват независима видео памет, която ги прави идеални за всички графични изисквания на вашия компютър. Те ви дават изобилие от енергия за ежедневните задачи, както и 3D игри, HD филми и редактиране на видео. Избор на хибридно решение предлага комбинация от двете. Специализираните(не вградени) видео карти обикновено ще ви предложат най-добрата производителност, но хибридните решения се представят обещаващо като истински претенденти в компютърния свят.

Клавиатура и мишкаcontent_1436518899
Повечето компютри са със стандартна жични клавиатура и мишка, но можете да изберете комбинация, която е по-подходящ за вашите нужди. Безжичните устройства ви дават свобода да работите и да играете без ограничението на кабели. Плюс това, геймърите могат да избират геймърска клавиатура или мишка, която е проектирана с допълнителни функции за едно наистина конкурентно предимство.

Говорителиcontent_7020-b89b501b8b8b0a67b99e7276c537047e
Ако искате да се насладите на звука, докато работите и/или докато играете, ще трябва да изберете настолен компютър с вградени високоговорители. За възможно най-доброто аудио, ще трябва да проверите избора на външни високоговорители.

Камера и микрофонcontent_3602-942900baf7a3fd601775d030692e8125-220-220
Външна уеб камера и микрофон ще ви позволят да говорите с приятелите и семейството си, без значение къде са те по света. Вие също така ще бъде в състояние да правите снимки за вашите сайтове, за социални мрежи и в повечето случаи ще можете да записвате видео клипове.

Последвайте ни:
Twitter
Visit Us
Follow Me
RSS

About this author

0 comments

There are no comments for this post yet.

Be the first to comment. Click here.

Как да изберем?